Farlowella grenmaller yngler

Indsendt af maejo den man, 02/22/2021 - 21:44
Forums

Mine Farlowella grenmaller har for første gang lagt æg, og hannen har nu passet på dem i ca. en uge. Æggene er lagt på forruden af mit selskabsakvarie. I starten var de lyse, nu er der tydelige sorte buede streger indeni, som jo nok er unger. Der var 39 æg, nu ca. 32 tilbage.

I gang med æglægning
I gang med æglægning

 

maejo man, 02/22/2021 - 21:46 Permalink


Hannen passer på æggene, der nu har små mørke unger indeni
Hannen passer på æggene, der nu har små mørke unger indeni

 

maejo man, 02/22/2021 - 21:51 Permalink


Akvariet er et beplantet selskabsakvarie på 360 l med baggrundsfilter. Hvis æggene klækker som de skal, ved jeg ikke helt hvordan jeg skal redde dem fra at blive suget ind gennem ristene til baggrundsfilteret. Måske en slags ramme med en nylonstrømpe på, som sættes ned foran ristene, og kan holdes på plads af trykket fra ind/udsugningen?

scn tir, 02/23/2021 - 16:19 Permalink


Jeg tror ikke at der er i nærheden af nok sug til at holde en lille ramme med strømpe fast. En grov filtersvamp, holdt på plads at et par sten/trærødder vil nok være den letteste måde at forhindre de små kræ i at "bosætte" sig i baggrundsfilteret.

 

Har du overvejet at tage æggene fra, og klække dem i en lille akvarie?

maejo tir, 02/23/2021 - 20:48 Permalink


Ja, jeg har tænkt på at lave et særligt akvarie til dem - men vil prøve i det store akvarie nu. Hvis det ikke går, må jeg se, hvis de forsøger igen. Det kunne også være praktisk mht. vandskift.

Har før haft et yngelakvarie på skrivebordet, men for tiden er der ikke plads, da det er hjemmearbejdsplads.

Har læst i en tråd her om folk der skraber æggene af ruden med et barberblad og flytter dem. Er ikke sikker på jeg kan gøre det uden at beskadige dem,  og hannen er vældig dygtig - de sidste dage har han siddet og viftet med brystfinnerne, så der kommer frisk vand til hele tiden.

 

 

scn tir, 02/23/2021 - 21:22 Permalink


Jeg har nogle pansermaller, hvor æggene ikke klægger hvis de er i akvariet, vandet er åbenbart for hårdt, de klægger fint i ren regnvand. Jeg ruller dem af med en finger, og så tager dem mellem et par fingre når de skal flyttes over i beholderen medregnvand. Tror jeg har mast et enkelt ud af +50 æg. Når jeg har dem mellem to fingre, så ruller jeg ægget, så har jeg mere føling med det, og tror at risikoen for at mase det er mindre, men det er måske bare mig.

Men hvis der ikke er nogle i baljen til at spise ungerne, så er det da oplagt at se om ikke det virker uden indblanding.

maejo tir, 02/23/2021 - 21:39 Permalink


Ah,  det med at rulle dem af med fingrene lyder bedre end at skrabe med barberblad - det vil jeg huske hvis det bliver aktuelt.

Om vandet er for hårdt, må komme an på en prøve - vandkvaliteten kan også være et problem, har ikke turdet skifte vand siden æggene kom, og før det var det et par uger siden pga. frosten.

Mht. hvem der vil spise de små kræ, så har jeg diverse andre småfisk, og ved ikke lige hvordan det vil gå - indtil videre vifter hannen voldsomt med halen - dvs. hele kroppen - hvis nogen vover sig for tæt på. Så jeg har lyst til at prøve og se, hvordan det går. Hvis de når at blive 1 cm., tror jeg ikke de bliver spist - det gør guppyungerne ikke.

maejo tir, 03/02/2021 - 21:33 Permalink


Æggene er klækket - mellem lørdag og natten til mandag, altså ca. 14 dage efter de blev lagt.  Jeg lagde nogle sammenfiltrede  planter, tynget ned af en sten under der, hvor de sad på ruden.  Jeg har set 1 unge. Den er lige så lang som de guppyunger, der ikke bliver spist - men meget tyndere, og stillesiddende i stedet for omkringfarende. En lille sort streg, der bevæger halen. Meget nem at spise, selv om man har en lille mund. De andre kan gemme sig i planter / under sten - men de kan også bare være ædt. Vil holde øje de næste uger, om der måske er nogen...

maejo søn, 04/04/2021 - 21:31 Permalink


Ser dagligt 4-6 unger. Nu 2½-3 cm lange. Sidder fortrinsvis på glasset eller andre hårde, glatte overflader, i toppen af akvariet, på

Ca. 1 måned gammel
Ca. 1 måned gammel

slangen med udstrømmervand, eller sugekop eller lign.

Har ikke fodret med noget særligt, bare det sædvanlige flagefoder. Tænker de delvis lever af algevækst.

 

maejo lør, 04/24/2021 - 19:28 Permalink


Har været væk en uge, og ved hjemkomsten i går var der lagt nye æg - talte ca 74 - og hannen sidder trofast ved dem. Han er en god far, men lidt besværlig - jeg burde skifte vand, men de øverste af æggene sidder 2 cm under vandoverfladen, så det er næsten umuligt.

De "gamle" unger er nu godt 3 cm og begynder at ligne grenmaller, både i farver og med lidt snude. De sidder nu ofte på bladene af de hammerslåede cryptocoroner.  Har talt op til 9 af dem for en uge siden - ret godt gået i et selskabsakvarie, tænker jeg  :-)