Haplochromis sp. "black torpedo"


Generel beskrivelse
I fangenskab bør et optimalt akvarium være på mindst 300 liter, og være udstyret med en sandbund. Der skal indrettes med en til flere stensætninger, hvorved den dominerende han, kan kurtisere sine hunner. Langstrakte planter som når helt op til overfladen, er nødvendige som skjul for undertrykte hanner, samt rugende hunner. Fri svømmeplads er vigtig, da stensætningerne stort set kun bruges under leg, eller som skjul når fisken føler sig truet. Har man flere hanner af samme størrelse, dannes der små territorier om hver stensætning. Hver han holder sit lille område fri for andre hanner, og prøver ihærdigt at lokke hunner til.

I akvarier 200-300 l, bør der kun holdes én han med mange hunner. Men i akvarier fra 300 l., kan med fordel holdes 4+ hanner i akvariet. Flere hanner giver udtryk i flottere og mere konstante farver hos alfa-hannen, samt at aggressionerne ikke går så hårdt ud over hunnerne. Er man heldig kan man opleve at flere hanner går med farve - men det kræver en del sten i akvariet.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Arten er en mundruger. Hannen graver et mindre hul i sandet, hvortil han tiltrækker hunnen for at gyde. Hunnen går med æg og larver i ca. 20 dage, og i denne periode tager hun ikke føde til sig. Når ungerne er blevet spyttet ud, kan de opfodres med afskallede artemiaæg, knust flagefoder og cyclops.

Info
Opdager
Fanget i 2014 af Kim B. Pedersen

Adfærd
Arten er ret aggressiv. Hannens aggressivitet er først og fremmest rettet mod mindre og svagere hanner, men hunnerne bliver også jagtet rundt.

Udseende
Farver
Den dominerende han bliver kulsort med rød hale. Hunnerne er grå og uden farve på halen.

Størrelse
Hannen ca. 10 cm., hunnen lidt mindre

Optimale Forhold
Biotop
Kommer fra Lake Nawampasa i Uganda, som er en ca 1 km2 stor sø, med en gennemsnitsdybde på 3 m.

Min. akvarie
250 liter

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Flagefoder
 • Myggelarver (hvide og sorte)
 • Mysis
 • Artemia
 • Krill.
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Kim B. Pedersen

  Udskrift venlig version