Mikrogeophagus spec. "double Spot"

Billeder

Mikrogeophagus spec. "Double Spot"

Generel beskrivelse
Mikrogeophagus spec. "Double Spot" blev indført til Europa første gang i 1992. Dens naturlige levested finder man i det øverste af Rio Guaporé i den brasilianske stat Mato Grosso. Den er oprindelig fanget i floden Rio Pindaituba, og kaldes derfor også for Mikrogeophagus spec. ”Pindaituba”.
Det er en fredelig art, som egner sig til selskabsakvariet. Den er nem at opdrætte, hvilket jeg har gjort i ganske almindeligt vand fra vandhanen, da jeg boede i København. Der er vandet væsentlig mere hårdt, end mange andre steder i Danmark. Jeg havde to par i et 54 liter akvarium, hvilket nok er lige i underkanten med hensyn til plads, men det ene par fandt pludselig på, at det var godt nok til at lege i. Akvariet var dekoreret med trærødder og planter, og bunden var af fint grus, hvilket gav dem mulighed for at grave. Jeg tog ikke ungerne fra, og de klarede ikke selskabet i akvariet. Ungerne holdt kun nogle uger.
Med hensyn til fiskens størrelse, så har jeg ikke oplevet den fuldt udvokset, men jeg vil mene at den ligner Mikrogeophagus altispinosus mest. Dermed er der en mulighed for at den kan blive over 10 cm. Jeg har dog ikke set den større end 5 cm.
Yngleadfærd
Yngelpleje
Begge køn deltager i yngelplejen.

Formering
Æggene lægges for eksempel på en sten eller trærod. Efter cirka 3 døgn flyttes fiskelarverne til en lille fordybning, som er gravet i bundlaget, og efter yderligere cirka 3 døgn, kan de små unger forsigtigt begynde at svømme op fra bunden.

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Populærnavn
Dobbeltplet sommerfuglecichlide.

Verdensdel
Sydamerika.

Region
Mato Grosso i Brasilien.

Adfærd
Som mange andre cichlider holder denne art et territorium, specielt i forbindelse med leg og yngelpleje.

Familie
Cichlidae.

Udseende
Farver
Begge køn har en lys bundfarve med sorte markeringer i halerod, to pletter midt på kroppen (heraf navnet), en sort streg fra panden ned gennem øjet og videre på gællelåget. Yderste finnestråler på halefinnen er røde. Spidserne på rygfinnen er røde. Gat- og bugfinner er blå og røde.

Kønsforskel
Yderste finnestråler i hannens halefinne er forlænget ligesom hos Mikrogeophagus altispinosus.

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
29

Niveau
Denne art opholder sig mest ved bunden.

Dekoration
Der kan dekoreres med trærødder, sten og planter. Der bliver formodenlig gravet lidt i forbindelse med yngelplejen, men det er ikke så voldsomt, som man kender det med nogle andre cichlidearter.

Min. akvarie
40

Holdes bedst som
Par.

Foder
Foder:
  • Af natur er arten insektæder
  • hvorfor levende og frossent foder vil være fint. Forskellige typer af tørfoder tager de også.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Tonny Brandt Andersen

    Udskrift venlig version