Acanthastrea

Billeder

Acanthastrea sp.

Generel beskrivelse
Acanthastrea sp. er en af tidens (2008-2010) mest populære koraller. LPS korallen har fået kultstatus i USA, hvor selv små fragmenter med 1-3 polypper kan koste op til 80 - 300 USD pr polyp. Denne "hype" er heldigvis ikke kommet til Danmark endnu, markedet er sandsynligvis heller ikke stort nok i Danmark til at kunne udvikle sig sådan.

Acanthastrea sp. bliver ofte omtalt som unik og sjælden, men er ikke nogen af delene, korallen er ret almindelig og tilmed rigtig nem at fragmentere og dermed mangfoldiggøre. Indkøbsprisen fraholder dog de fleste fra at begynde at skære i dem. Holder man korallen i et stabilt system og samtidigt fodre den vil den vokse forholdsvis hurtigt. Samtidigt vil den også hele hurtigt efter en fragmentering.
Yngleadfærd
Øvrigt omkring Formering og deling
Acanthastrea er forholdvis nem at fragmentere, det kræver dog lidt mod første gang. En af de nemmeste måder er at skære dybt(1-2 cm) ned i korallen med fx. en dremel og så flække den over med en mejsel. Beregn en måneds tid før korallen igen er pæn at se på. Det er vigtigt at korallen efter fragmenteringen får ro, dvs. man skal ikke sætte de små fragmenter på sandbunden, hvor de konstant vil blive forstyrret at sandkorn der lander på vævet.

Info
Handelsnavn
"Acan"

Verdensdel
Indo-pacific, de mere "kedelige farver" kommer som regel fra den afrikanske østkyst, hvor de mere farvestrålende kommer fra det østlige stillehav omkring Australien.

Opdager
Milne-Edwards & Haime, 1848

Familie
Mussidae

Udseende
Farver
Lige fra brun-grå og til fantastiske kombinationer af grøn, rød og hvid. Findes i mange varianter, ofte er kontrastfyldte eksemplarer ret dyre. Typiske farver kan være: rød, grøn, hvid, orange i vekslende intensitet.

Størrelse
I naturen findes de fra bare 2-3 små polypper og op til flere meter store kolonier, hvilket dog er noget sjældnere.

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
26

Min. pH
8.1

Max. pH
8.4

Min. KH
7

Max. KH
12

Cirkulation
Middel cirkulation, men er ret tolerant og tåler det meste. Husk dog det er en LPS og den tåler derfor ikke meget kraftig strøm.

Belysning
Middel til høj belysning, er dog ret tolerant og tåler det meste.

Biotop
Fra lavt vand og ned til ca 20 m dybde, ses normalt kun på revhældninger. Ofte på "beskyttede" områder, dvs det ikke er den yderste koral på revet.

Foder
Foder:
  • Acans er delvist fotosyntetiske koraller og kan klare sig uden foder i vid udstrækning
  • men ønsker man en øget vækst/farver kan man med stor fordel punktfodre dem om natten med: fiskestykker muslingestykker blækspruttestykker o. lign.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Anders Glinvad Sørensen

    Udskrift venlig version