Biotodoma cupido


Generel beskrivelse
Biotodoma cupido lever i Peru, hvor den kan findes ved Rio Javari, Rio Ucayali, Rio Ampiyacu, Rio Napo, Rio Mazan, Rio Nanay, Rio Tahuayo og Rio Samiria. I Brasilien findes den ved Rio Tefé, Rio Curuá og Rio Tapajós. I Bolivia findes den ved Rio Guaporé og ved udmundingen af Rio Machupo.

Enkelte mener at have observet Biotodoma cupido ved rio Tocantins og Rio Araguaia i Brasilien, men det er der stadig noget usikkerhed omkring.

Biotodoma cupido foretrækker de lavere vandddybder, hvor der er sand eller mudderbund. Der kan være spredte blade i bundlaget, sten og nedfaldet træ.

Navnet cupido betyder Cupid, der er en romersk kærlighedsgud, hvilket sikkert referer til denne cichlides flotte finner og farver.

Akvariet til denne art bør ikke være mindre end 250 l. Indret akvariet med fint sandbund med spredte småsten, blade og trærødder. Lav gerne flere gemmesteder. Da arten er meget rolig, bør man kun holde denne art sammen med andre rolige eller mindre fisk. Evt. dværgcichlider.

Det er stort set kun i ynglesæsonen at den jager større fisk væk.

Sørg for at have et godt filter på akvariet. Fisken tåler ikke alt for dårlige vandværdier, men kan dog tåle et forholdsvis højt nitratindhold på op til 50 mg/l.

Hvis man vil have arten til at yngle skal ph være under 7,0 og hårdheden under 10 dH.

Foderet til Biotodoma cupido bør ikke være alt for stort, så enten småt flagefoder, crips, granulat eller frostfoder kan anbefales.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Der er blevet observeret flere ynglemetoder. B.la. at den bygger en rede i sandet, hvor den ligger æggene. Men også at den vedhæfter æggene på et fast substrat (trærod, sten mv.) Hunnen er b.la. set gøre en sten ren inden at legen går igang, og det er også hende som finder stedet hvor at æggene skal være. Hunnen og hannen kan lege uden at hunnen lægger æggene i flere timer, nogle gange går der dage inden at legen for alvor går i gang, og hunnen lægger æggene og hannen befrugter dem. Legen finder sted på et område der ikke er større end 5-6 cm. i diameter. Hunnen vifter hele tiden frisk iltet vand over æggene indtil at de klækkes. Hun bliver hele tiden i nærheden af æggene, og viger kun bort fra reden, hvis der kommer en anden fisk tæt på æggene. Denne jager hun så væk, mens at hannen straks overtager pasningen af æggene. Æggene klækkes efter ca. 2 dage ved 28 graders varme. Forældre flytter larverne til forskellige huler i substratet som de har gravet. Efter 8 dage er ungerne fritsvømmende og kan blive fodret med nyklækket artemia. Ungerne vokser meget langsomt og er ikke mere end 3 cm. efter 2 måneder. Efter ca. 18 måneder kan man kønsbestemme dem.

Antal unger
150-200

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger louisedahl (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Jordspisere

Udseende
Farver
Hannen og hunnen ser stort set ens ud, men på voksne individer kan man se at hannen har en blålig lodret streg under øjet, mens at hunnens streg er delt i små prikker. Ellers er de gul/grønne på kroppen med en lille sort plet på ryggen. De har en sort streg nedover øjet og har en rød gatfinnne med blå striber

Størrelse han
12

Størrelse hun
14

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
28

Min. pH
6.0

Max. pH
7.0

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Crisp
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Krill
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Esben

  Udskrift venlig version