Apistogramma payaminonis


Generel beskrivelse
Denne relativt sjældne Apistogramma laver i naturen i Napo-provinsen i Ecuador, blandt andet i Rio Payamino, som har givet arten navn. Her lever de i små, relativt kølige vandløb, hvor temperaturen bla. er målt til 22,5 grader, og akvarister bør prøve at efterligne dette, hvis fisken importeres. Arten findes iøvrigt i en stenet biotop, som man normalt ikke betragter som typiske Apistogramma-biotop, og der hersker en hvis usikkerhed omkring, om dette skyldes en tilfældighed, eller om denne art rent faktisk har tilpasset sig dette miljø. Den er dog også fanget på lavt, roligt vand med masser af nedfaldne blade, som man formoder er et mere typisk biotop. Vandet er i alle tilfælde målt til at være surt og meget blødt.

Mht. hold i akvariet er der ikke meget info, men Uwe Römer beretter: Min. bundareal på 100 x 50 cm (altså ganske stort), tykt lagt af fint sand, trærødder, sten, blade og masser af planter. 100-250 uS og pH 5,5-6,5 ved almindeligt hold, men væsentlige lavere værdier v opdræt. 22-24 grader er optimalt.

Fiskene udviser mest naturlig adfærd, hvis de holdes sammen i grupper.
Beskrives desuden som en temmelig sky art.

Referencer: "South American Dwarf Cichlids" af Mayland & Bork & "Cichlids Atlas no. 1" af Dr. Uwe Römer
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Kønnene skelnes nemt fra hinanden, idét hannen er størst, udvikler lyrehale og har mest udprægede farver. I neutralt humør er hunnen gulgrå. Når hun har æg eller unger, bliver hun klart gul med skarpe, sorte markeringer. Opdræt som A. njiseni eller A. noberti; Man bør bestræbe sig på at efterligne forhold og vandværdier, som fiskene lever under i naturen. Hunnen besætter en hule, som hun rengører grundigt. Herefter følger et kurmageri på 2-4 timer, hvor op mod 200 æg hæftes til hulens bund eller sider. Larverne klækker efter 36-48 timer, og er fritsvømmende 7-10 dage efter æggene er lagt. Hunnen passer på ynglen i op til 2 måneder, hvorefter hun mister interessen for dem.

Antal unger
200

Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Apistogramma

Handelsnavn
Apistogramma payaminonis

Videnskablig beskrevet
Kullander, 1986

Udseende
Farver
Minder i farve og facon om A. nijseni og A. atahualpa, da den i de fleste tilfælde helt mangler mørkt længdebånd. Kan dog kendes fra A. nijseni på meget brede finnemembraner i den forreste del af rygfinnen, især 5. og 6. Deruder udvikler hannerne tendens til lyrehale. Kan skelnes fra A. atahualpa på halerodsplettens anerledes form, og rød søm på øverste og nederste del af rygfinnen. Hos hunnen er gatfinnen tydeligt kantet m sort, hvilket tydeligt adskiller arten fra andre i A. cacatuoides-gruppen. Kan desuden skelnes fra A. nijseni ved det totale fravær af rød kant på halefinnen hos hunnen, og kun rød markering øverste og nederst på hannens halefinne (aldrig hele vejen rundt i kanten).

Størrelse han
6

Størrelse hun
4

Optimale Forhold
Min. temperatur
22

Max. temperatur
24

Min. pH
6.0

Max. pH
7.5

Min. akvarie
128

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Daphnier
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Elisabeth Schrøder

  Udskrift venlig version