Iodotropheus sprengerae

Billeder

Generel beskrivelse
Iodotropheus sprengerae kan findes ved bla. Boadzulu Island, Chinyankwazi Island og Chinyamwezi. Man finder dem på meget forskellige dybder, det kan være fra 1-40 meter.

En af grundene til den lever på så forskellige dybder, er at den har muligheden for det gennem sin fødesøgning. Den er nemlig storset altædenden. Noget den blandt andet spiser er zooplankton, larver, yngel samt fiskeæg.

Det kan være svært at kønsbestemme dem, men hannernene har flere ægpletter samt en længere analfinne. Som fuldvoksne er hannerne også større.

Man kender dem også under navnet "Rusty Cichlid" hvortil der naturligvis hentydes til deres rust lignende farve. Umiddelbart kunne det lyde som om de er en smule kedelige at se på, men det øgenavn, men det synes jeg personligt ikke er tilfældet. Deres farver nuancere på en flot måde. Det skal dog siges, at fejlfodrer man dem, skulle de meget let miste farven.

En anden Mbuna der ligner den en del er Labidochromis vellicans. Dog kan man let se en morfologisk forskel i hovedprofilen, hvor vellicans har en mere tilspidset snude.

Iodotropheus sprengerae er generelt en ret fredelig Mbuna, men de kan godt være lidt hårde overfor artsfæller. Men fra naturens side, er det en ikke-territoriel cichlide! Dette gør det muligt at holde mange hanner sammen. De kan komme lidt på tværs af hinanden, men giver aldrig hinanden nævneværdige skader.

Akvariet bør dekoreres med masser af sten der danner huler. Men en generelt biotop er bestemt ikke påtvunget, da de lever på meget forskellige dybder. Man bør ikke holde dem med alt for store og aggressive arter, for så bliver de underkuet.

Man ser dem desværre sjældent i handlen herhjemme, men det er muligt at få fat på dem efter en god søgning.

Generel info om Mbuna akvarier: Internt link http://cichlids.akvariefisk.dk/article/show/?Article=1562
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannen er ikke-territoriel, så parringen kan foregå hvor som helst. Det skal siges at de parrer let og ofte, og gerne i en meget ung alder. Hunnerne er mundruger og bære skuffen i ca. tre uger.

Antal unger
10-40

Brugere der har opdrættet denne art
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger Brian Niels (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger CK2000 (Inaktiv)
Administrator Sponsor ken kætbak
Bruger Carsten-h (Inaktiv)
Bruger McWearq 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Malawi - Mbuna

Handelsnavn
Rusty Cichlid

Videnskablig beskrevet
Oliver og Loiselle i 1972

Udseende
Farver
Den rustne farve er kendetegnene for begge køn. Fra hovedet og ned til haleroden kan der hos flotte eksemplarer komme en blå farve. Der er ikke den store forskel på kønnene i farverne, bortset fra at hannen har flere gule ægpletter. Dertil viser hannen også gerne lidt lysere farver.

Størrelse han
10

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flere hunner end hanner

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version