Dimidiochromis dimidiatus

Billeder

Generel beskrivelse
Denne Dimidiochromis art er nok til dato, den dyreste rovfisk man kan anskaffe sig i Danmark. Dette på trods af at arten lever rundt i hele malawisøen. Ser man priserne på denne art i Danmark, får man sig et chok. Derimod kan arten skaffes i både VF og F1 i Tyskland, til kun en brøkdel af den pris, som der tages i Danmark. Dertil kommer selvfølgelig turen til Tyskland, som man også skal betale for.

Udbredelse:
Dimidiochromis dimidiatus er endemisk i Malawisøen. Dette vil sige at denne art KUN lever i denne ene sø, verden over.
Arten er fundet rundt i hele Malawisøen. Mest er arten dog set ved Kambiri point.

Levested:
Dimidiochromis dimidiatus holder mest til ved sandbunden, hvor den jager efter småfisk og mbuna yngel. Sommetider ses arten også i nærheden af vallesineria planter.

Føde:
Dimidiochromis dimidiatus er en rovfisk som lever af mbuna yngel, småfisk og hvad den ellers kan finde af smådyr rundt i søen.

Jagtmetode:
Dimidiochromis dimidiatus benytter sig af overraskelses momentet. Den sniger sig tæt på sig bytte og overlister byttet når den er tæt nok på. Det mest imponerende er dog at se jagtadfærden inde imellem et stort areal af vallesineria planter. Hér er arten virkelig i sit bedste miljø, når det kommer til jagt. Man vil hurtig opdage at Dimidiochromis er total overlegen i disse områder.

Temperament:
Dimidiochromis dimidiatus er en ret aggressiv fisk. Specielt under legeperioden. Den bedste måde at få fordelt aggressionerne på, er ved at holde D. dimidiatus i flok. Gerne 2-3 hanner og 5-6 hunner. Derved er der mindre chance for, at to hanner er på nakken af hinanden konstant.

Selvskab:
En rigtig god idé er som sagt at holde Dimidiochromis dimidiatus i flok. Men naturligvis kan det også nemt lade sig gøre, at holde den sammen med andre arter.

Det siger sig selv, at man bør have fat i nogle arter, som har samme størrelse og temperament som D. dimidiatus selv. Derudover bør man ikke sætte Dimidiochromis, dimidiatus sammen med andre Dimidiochromis arter. Dette vil sige D. compressiceps, D. strigatus og D. kiwinge. Chancerne for at disse arter krydser med hinanden er enorm. Og de fleste mennesker, ville nok blive kede af at finde ud af, at deres ellers så dyre fisk´s yngel viser sig at være hybrider.
Men et godt selvskab til D. dimidiatus kunne eksempelvis være: Taeniochromis holotaenia, Champsochromis spilorhynchus, Nimbochromis fuscotaeniatus, Tyrannochromis maculiceps, Aristochromis christyi, etc...

Akvarieforhold:
Under akvarieforhold bør Dimidiochromis dimidiatus ikke holdes i mindre end 720 liter vand. Temperaturen i vandet bør ligge mellem 23 og 28 grader, men arten synes dog at trives bedst på ca. 25-26 grader.

Arten bør til tider blive fodret med lidt levende foder fisk. Småt mbuna yngel er glimrende til dette formål.

Overvejelser:
Inden man anskaffer sig Dimidiochromis dimidiatus, bør man have sat sig godt og grundig ind i, hvad det er for en fisk. Det er absolut ikke en fisk for nybegyndere. Før det første er det en MEGET dyr fisk. For det andet er den meget aggressiv og for det tredje kræver den et stort akvarie. Det er bestemt ikke en fisk, man bare går ud og køber og så håber på at det går godt. Vildtfangede individer af denne art, er meget sarte og der skal ikke ret meget til for at stresse dem. Derfor bør man (efter min mening) Have beskæftiget sig med rovdyrene et stykke tid, før man prøver sig med Dimidiochromis dimidiatus.

Dekoration:
Dimidiochromis dimidiatus er ikke så krævende, når det kommer til dekorationen i akvariet. Nogle enkelte store sten rundt omkring, samt nogle høje vallesineria planter på nogle udvalgte steder, er ganske fint til denne art.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hanner i yngledragt bliver meget territoriale. Ingen andre fisk accepteres inden for artens yngleområde. Hannen udvælger et sted på sandbunden, hvor han forsøger at lokke hunnen hen. Når hunnen er lokket hen til området, laver de den traditionelle runddans. Hunnen smider 3-6 æg af gangen og vender sig øjeblikkeligt rundt og tager dem i munden. Herefter bider hun stille i hannens gatfinne, for at frigive hans sæd. Æggene befrugtes inde i hunnens mund. Efter legen er slut, har hannen ikke længere noget med ynglen at gøre. Fra dette øjeblik, er det kun hunnen der tager sig af afkomet. Hunnen ruger på æggene de næste ca. 3 uger. ungerne bliver passet de første ca. 3-4 uger, efter de er lukket ud for første gang. Herefter er de overladt til sig selv.

Antal unger
60-130

Info
Type
Cichlider, Malawi - Rovcichlide

Videnskablig beskrevet
Günther, 1864

Udseende
Farver
Hannen: Klassisk for hannerne i dimidiochromis slægterne. Mørkeblå krop med rødle finner. Hunnen: Sølvfarvet, med en sort stribe tværs gennem midten af kroppen.

Størrelse han
20

Størrelse hun
17

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.3

Max. pH
8.5

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Hummeræg
 • Krill
 • Levende føde
 • Muslinger
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Dennis Skovdal

  Udskrift venlig version