Exochochromis anagenys

Billeder

Generel beskrivelse
Exochochromis anagenys er endemisk i Malawisøen. Dette vil sige at arten kun kan findes i denne ene sø, verden over. E. anagenys lever over hele søen. Den ses oftest på det frie vand, i områder med sten og klippe stykker.

Der findes 2 forskellige varianter af E. anagenys. En guld/orange farvet og en sølvfarvet. Den sølvfarvet ses desværre bare ikke særlig tit i handelen.

Exechochromis anagenys er en rovfisk som i naturen lever af små mbuna´er, og mindre fisk. E. anagenys har en relativ stor mund. Den minder utrolig meget om "næbet" på A. christyi. og ligesom A. christyi, er E.anagenys i stand til at skyde sin mund fremad, ved hjælp af et ekstra led/fold i overkæben. Ligeledes minder også E. anagenys jagt adfærd til tider om A. christyi´s jagtadfærd. Fisken vælter kroppen ned til siden og fokuserer på sit bytte med kun ét øje. Når byttet er tæt nok på, angriber E.anagenys. Dog er denne adfærd ikke noget man ser hos E. anagenys hver dag. Som oftest bliver byttet taget i en kort jagt.

Under akvarieforhold bør E. anagenys ikke holdes i mindre end 530 liter vand (Meget gerne mere) Arten bliver stor og kan være svær at give optimale forhold i mindre akvarier. Voksne hanner opnår en størrelse på ca. 25 cm. og hunner 20 cm. og kan derfor hurtigt komme til at fylde meget i akvarierne. Ligeledes bør E. anagenys holdes med minimum 2 hunner og meget gerne flere. Grunden til dette er, at hanner i "ynglehumør" Kan være ret hårde mod hunnerne i denne periode.

En ideél dekoration til E. anagenys er meget simpel. 5-6 store sten, opstillet som 2-3 huler og ellers fri sandbund.
Sørg for at have områder der er store nok til at E. anagenys kan lege på sandbunden. Og at hulerne er store nok til at fiskene kan komme ind og ud, uden problemer.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
E. anagenys laver ingen rede(sandgrube/bjerg) Men indtager i yngleperioden et territorie på sand bunden, hvor ingen andre fisk accepteres. Alle der prøver på at at komme i nærheden af E. anagenys yngleplads, bliver øjeblikket jaget ud af territoriet igen. Hannen "tænder" for alle farver og prøver på at lokke hunnen hen til sin plads. Han svømmer rundt i hurtige cirkler og udstråler "Se mig!! Se hvor flot jeg ér!!" Hunnen lokkes hen til stedet hvor legen finder sted. Parret danser rundt i cirkler med hinanden. Hunnen smider 3-6 æg af gangen hvorefter hun øjeblikkeligt vender sig rundt og tager dem i munden. Herefter bider hun i hannens gatfinne for at frigive hans sæd. Æggene befrugtes inde i hunnens mund. Efter legen har hannen ikke længere noget med ynglen at gøre og hunnen alene tager sig af ungerne. Hun ruger på æggene i ca. 3-4 uger, hvorefter ungerne lukkes ud for første gang. Hunnen passer på ungerne de første 3-4 uger, hvorefter de er overladt til at kare sig selv.

Antal unger
40-100

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Arne 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Morten_ 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger opeka (Inaktiv)
Bruger Nordjydenn (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Malawi - Rovcichlide

Handelsnavn
Haplochromis Pholidophorus, Haplochromis torpedo three spot, Haplochromis anagenys, Exochochromis anagenys.

Videnskablig beskrevet
Oliver i 1989

Udseende
Farver
Hannen: Guldfarvet, med blå/lilla hoved og krop. Hunnen: Guldfarvet med tre sorte pletter hen ad siden.

Størrelse han
25

Størrelse hun
20

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.3

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Alger
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Crisp
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Hummeræg
 • Krill
 • Levende føde
 • Muslinger
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Dennis Skovdal

  Udskrift venlig version