Nimbochromis livingstonii

Billeder

Generel beskrivelse
Nimbochromis livingstoni er endemisk til Malawisøen. Dette vil sige at arten KUN findes i denne ene sø, verden over.

N. livingstoni forekommer mest på steder, hvor der er mange skjulesteder. Dog ses hanner tit alene, hen over de åbne sand arealer.

Nimbochromis livingstoni er en rovfisk som lever af cichlideyngel og andre småfisk. N. livingstoni har én af de mest fascinerende jagtmetoder inden for malawicichlider. Fisken ligger sig på bunden og "spiller død"! Hér ligger den, indtil der kommer et potentielt bytte tæt nok på. Når byttet er inden for rækkevidde "vågner" N. livingstoni igen og BANG! Byttet er væk. Denne jagtadfærd er set ofte i naturen og kan sommetider også observeres under akvarieforhold.

Under akvarieforhold bør N. livingstoni, ikke holdes i akvarier under 530 liter. Ligeledes bør arten ikke holdes med mindre end 2 hunner pr. han. N. livingstoni hanner kan blive meget aggressive under yngleperioden og hunnerne er som oftest de første, til at mærke deres vilde temperament. Man har ofte hørt om hanner der har slået deres partner ihjel under akvarieforhold, fordi der kun var én hun, at lade aggressionerne gå ud over. Hold derfor N. livingstoni med 2 eller flere hunner pr. han.

N. livingstoni er en relativ fredelig fisk, som egentlig går godt med de fleste typer. Det siger sig selv, at man ikke bør sætte små fisk, som kan blive forvekslet med føde, sammen med N. livingstoni. Selvom den er ret fredelig, víl den forsøge at tage de fisk den umiddelbart uden problemer kan gabe over.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hos N. livingstoni indtager hannen et territorie så længe legen står på. På dette sted bliver ingen andre end hunnen, accepteret. Alle andre der trænger ind på N. livingstoni´s yngleplads, bliver jaget væk fra området, på en til tider meget aggressiv måde. Herefter vender hannen tilbage til sin plads og fortsætter med at lokke hunnen til sig. Når hunnen er lokket hen til pladsen, ryster hannen sig overfor hende i nogle hurtige "sitrende" bevægelser. Samtidig drejer han rundt i cirkler med gatfinnen presset mod sandbunden. efter nogle runder, går hunnen med på "runddansen" og legen er igang! Hunnen smider 5-10 æg ad gangen og vender sig omgående rundt for at samle dem op i munden. Herefter bider hun stille i hannens gatfinne for at opsamle hans sæd. Æggene bliver befrugtet inde i hunnens mund. Legen fortsætter indtil hunnen ikke har flere æg og de to fisk går hver til sit. Hanne har fra dette tidspunkt ikke længere noget at gøre med ynglen. Hunnen ruger på æggene de næste 3-4 uger. Efter ungerne er lukket ud for første gang, passer moderen på ungerne de første 3-4 uger

Antal unger
60-150

Brugere der har opdrættet denne art
Superbruger malawi-maker (Inaktiv)
Bruger marginatus (Inaktiv)
Bruger Goller (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Malawi - Rovcichlide

Handelsnavn
Haplochromis livingstoni, Nimbochromis livingstoni

Videnskablig beskrevet
Günther i 1894

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Hannen: Blå/grøn Hunnen: Brun/hvid broget

Størrelse han
25

Størrelse hun
20

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.3

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Artemia
 • Cyclops
 • Muslinge
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Dennis Skovdal

  Udskrift venlig version