Chilotilapia rhoadesii

Billeder

Samme han igen.

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Første gang, jeg så denne fritsvømmer, blev jeg meget imponeret! Det var hos en profesionel indenfor cichlidehobbyen, som havde den svømmende bla. sammen med Mbunaer. For det første var hannen utrolig flot, men jeg fik lov at overvære en mundkamp imellem hannen og en Cynotilapia sp. "lion", hvilket ikke gik roligt for sig. Selvom Chilotilapia rhoadesii er specialiseret sneglespiser, endte den alligevel med at tabe territoriekampen mod en ellers aldrene C. sp. "lion". Det var virkelig den voldsomste kamp, jeg endnu har observeret, og hannen måtte også trække sig tilbage med et ordentligt sår. Ejeren sagde, at han aldrig havde set noget lignende, selvom han havde haft dem i mange år, for normalt gik de uden problemer sammen med hans Mbunaer, sandsild og rovcichlider.

I akvariet, kan man sagtens holde dem som en trio, men i naturen, er det noget helt andet. Der kan forekomme flokke med hundredevis af C. rhoadesii. I flokkene er der både hanner og hunner, men kun ganske få hanner har magten til at vise deres yngledragt. Man finder dem ret spredt i Malawisøen.

I naturen lever Chilotilapia rhoadesii hovedsagligt af snegle. Her er der ikke tale om de helt store snegle, på trods af cichlidens store størrelse. Det er mest mindre snegle, dens tandsæt er specialiseret til.Tandsættet er meget kraftigt. Dens helt ideele føde indenfor snegle er Melanoides- og Lanistes-snegle. Den støder indimellem på snegle, der er for store/kraftige til, at den kan knuse dem. Dér suger den indholdet ud i stedet. Har man et problem i et akvarie med snegle, skal C. rhoadesii hurtigt få det overstået. I naturen leder den efter føden i mudret bundlag, som regel på lidt lavere vand. Det skal dog også siges, at de også er set helt ned til 100 meters dybde, men de er altså oftest observeret på noget lavere vand, helt ned til 5 meter.

Det er en cichlide som går godt i spind med de fleste andre arter i akvariet, dog ikke med Chilotilapia euchilus. De to er de eneste Chilotilapia-arter der findes. I naturen er hannerne set helt op til 30 cm (på dybt vand), og det kan man også godt opnå i akvarieforhold, men forvent at hannen bliver lidt mindre.

Akvariet behøver ikke den helt store cirkulation, men sørg for et godt lag sand og prøv at efterligne dens fødeemner en del. Man bør have enkelte store sten i akvariet, men ellers bare en masse fri svømmeplads. Den er ret robust overfor de andre arter man sætter ned til den. Den kan godt gå parvis, men det optimale vil være en flok.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger og går med skuffe i godt og vel tre uger. Hannen danner en rede i sandet/mudderet i naturen. Generelt holder de, i naturen, et stort territorium, sammen hele flokken på mere end hundrede individer, og derefter slås hannerne indbyrdes om hunnerne. Det fælles territorium opretholdes, så andre cichlider ikke spiser sneglene, der befinder sig i mudderet.

Antal unger
50

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Malawi - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Boulenger i 1908

Udseende
Farver
Hannerne bliver utrolig flotte med en glimtende, blå grundfarve, som fylder stort set hele kroppen. Det yderste af ryg-, gat- og halefinne bliver rødligt. Den har nogle meget store ægpletter. I flokke vil man se, at ikke-dominerende hanner kan komme til at ligne hunner på en prik. Derfor kan man godt blive snydt mht. kønnet, ved køb hos en forhandler, hvis de går i flok. Hunnerne er grå med to sorte striber. Det samme gælder ungfisk og ikke dominerende hanner. Man skal være klar over, at de skal have en god størrelse, før de begynder at vise de flotte farver.

Størrelse han
30

Størrelse hun
22

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged Korrektur, Laura 2013

  Udskrift venlig version