Protomelas sp. "mbenji thick lip"

Billeder

Mbenji Island

Generel beskrivelse
Protomelas sp. "mbenji thick lip" er meget let at genkende med sine store læber samt den mørkeblå grundfarve. Dens midlertidige navn fortæller meget godt om cichliden, da den har store læber og er endemisk til Mbenji Island. Man ser dem oftest ved klippebiotopet, men indimellem også ved overgangszonen på 5-30 meters dybde. Deres føde består i invertebrater og mindre fisk som de får frem fra aufwuchsen på klipperne. Det er dertil deres store læber er gavnlige. Man ser sjældent de voksne hanner i naturen, da de ofte gemmer sig i store huler, men hunner og unger svømmer frit rundt i et stort antal ved Mbenji Island.

Akvariet skal indrettes med enkelte store huler som passer godt til hannens størrelse. Man vil opleve at hunnerne ganske sjældent opsøger hulerne, da de er meget fritsvømmende. Man kan ikke holde dem parvis, med mindre man har en meget god sammensætning i akvariet udover "mbenji thick lip", så hold gerne 2-3 hunner til hannen. Det vil også være en fordel med masser af sand i akvariet, da hannen som regel bruger nytte af dette under parringen. Han finder en stor hule, hvor han som regel vil foretrække en sandbund.

Man bør ikke holde dem med alt for fredelige cichlider, for så kan de finde på at tage magten i akvariet. Men det er ikke nogen voldsomt agressiv cichlide, så den klare sig bedst med medium-agressive arter. Den kræver en del svømmeplads, men man kan godt holde dem ned til 530L, dog vil større ofte være gavnligt.

Protomelas sp. "mbenji thick lip" er en utrolig flot fritsvømmer, men det er desværre ikke en man ofte ser på markedet. Men der er en lille gruppe af akvarister som holder cichliden herhjemme, så det er muligt at få fat på den. Det skulle være et ret imponerende syn når en fuldvoksen han åbner sit mund på fuld gab, for den har en ret stor kæbe samt de store læber. .Dens handelsnavn er Haplochromis labrosus (Mbenji).
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne holder et territorium inde i en relativ stor hule hvor hunnen lokkes til. Hunnen er mundruger og er ret omsorgsfuld overfor sit yngel. Hun passer dem gerne lidt tid efter ungerne egentlig er spyttet. Når hun svømmer med skuffe, er det ikke sikkert hun altid gemme sig. De kan få rimlig store kuld, men er ikke altid lige lette at få til at parre under akvarieforhold, men det kan lade sig at gøre.

Antal unger
50-60

Info
Type
Cichlider, Malawi - Fritsvømmer

Udseende
Farver
Hannerne har en mørkeblå grundfarve med en gul mave. Det meste af analfinnen samt det yderste af hale- og rygfinne er også gult. Hannens store læber har den samme mørkeblå farve som kroppen. Hunnerne har de lidt traditionelle Protomelas farver. De er lyse/sandfarvet med brede, ujævne lodrette sorte striber. De har ingen farve på hverken krop eller finner.

Størrelse han
26

Størrelse hun
22

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Trio (1 Han - 2 Hunner)

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version