Aulonocara jacobfreibergi

Billeder

Otter Point 2

Vis alle billeder

Varianter
Nkudzi, Monkey Bay, Nankumba, Domwe Islands, Otter Point, Undu Reef og mange andre lokaliteter.
Generel beskrivelse
Aulonocara jacobfreibergi er en meget populær Aulonocara, som ses hos mange forskellige cichlideakvarister. Den findes i massevis af flotte, farverige varianter. Det kendetegnende for denne cichlide er, at den er mere robust overfor agressive arter, end de fleste andre Aulonocara-typer. Efter min mening/erfaring kan man eksempelvis godt holde den sammen med de lidt fredelige Mbunaer, hvilket man ikke kan, med de andre Aulonocara-typer, hvis de skal holdes optimalt. Men omkring dét at sætte dem sammen med Mbunaer, er der delte meninger. Noget andet, der kendetegner denne Aulonocara er, at den er én af de største fra Aulonocara-gruppen.

De er spredt udover Malawisøen og ses oftest i store huler, mest i de nordlige og sydlige dele af søen. Dog lever den enkelte steder ved klippebiotopet eller ved overgangszonen. Hannerne forsvarer i naturen deres territorier meget stærkt, og tager kampen op imod en hvilken som helst modstander. Ved de nordlige lokaliteter finder man dem i de store huler, mens man ved de sydlige lokaliteter, ser dem i små huler eller på sandbund/overgangszone. Grundet dens store udbreddelse, findes der naturligvis masser af varianter. Den mest kendte variant herhjemme er efterhånden marmelela, som findes ved Undu Reef. Otter Point varianten er også meget kendt herhjemme. Der ses ret ofte vildtfangede eksemplarer i handlen. De lever af invertebrater fra sandbunden, som de kan høre i sandet ved hjælp af deres sansehorn. Derudover tager den også zooplankton som et tillægsfoder. I akvariet er den bestemt ikke kræsen.

I akvariet kan man godt holde den sammen med andre Aulonocara-typer uden den store risiko for krydsninger. Dog bør man ikke holde den sammen med Aulonocara sp. "walteri", Aulonocara sp. "jalo" eller Aulonocara sp. "lwanda". Der er delte meninger om, hvilke Aulonocara man kan holde sammen med den, uden fare for krydsninger. Nogle vil mene, man ikke bør holde den sammen med andre Aulonocara overhovedet, men som grundregel, bør man ihvertfald ikke sætte den sammen med de nævnte. Der bør være en hel del svømmeplads, men bestemt også enkelte store huler, dannet ved hjælp af sten.
Det er en cichlide der er ret let at tilfredsstille i akvariet. En god idé, er at holde mere end én han i akvariet, da man så får det maksimale ud af deres farver, når de spiller op imod hinanden. Generelt skader de ikke hinanden eller andre i akvariet, hvis bare man har huler nok. Man kan sagtens holde dem parvis, men hvis man gerne vil gøre meget ud af deres yngleadfærd, vil det være en god idé med en flok hunner. En god fordeling, i et nogenlunde stort akvarie, vil være to hanner og syv-otte hunner. I mindre akvarier bør man kun holde en enkelt han.

Denne cichlide er én af de første Aulonocara-typer, der kom til handlen herhjemme (i 70'erne), og man har derfor stor erfaring med den. Man behøver ikke være nogen garvet akvarist for at holde den, men mange erfarene akvarister holder den alligevel, da den er helt fantastisk i farverne og en meget rolig og afslappende cichlide. Den har også en ret anderledes adfærd end den, man kender til hos andre Aulonocara-typer, da den er langt mere hulesøgende og territorial. Jeg har selv holdt den, og har fundet den langt mere interessant end de resterende Auloncara-typer, jeg har holdt, grundet dens større overvågenhed, hvor de andre svømmer mere frit rundt i akvariet.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Legen finder sted inde i huler, hvor hannen lokker hunnen ind som oftest. Dog kan det også ske op af en klippevæg, men aldrig på den åbne sandbund. Hunnen er mundruger, og holder på ungerne i tre uger. Har man en lille flok hunner i akvariet, er det intet problem at få yngel, men det kan være besværlig med en enkelt hun.

Antal unger
30-40

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger kaassper (Inaktiv)
Bruger Skralde (Inaktiv)
Bruger Claus S (Inaktiv)
Bruger jacob-m (Inaktiv)
Bruger Malawi-lennø24 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger elmetal (Inaktiv)
Bruger tjalland 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Morten_ 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger opeka
Bruger Daddy Cool
Info
Type
Cichlider, Malawi - Aulonocara

Videnskablig beskrevet
Johnson i 1974

Udseende
Farver
Der findes mange farvevarianter, og det er derfor svært at beskrive den egentlige farve. Gældende for alle hanner er, at de har en blå grundfarve. Hunnerne fra alle lokaliteter er grå, pånær varianten fra Otter Point, hvor hunnernes finner har lidt farve. Se billederne igennem, og se hvor mange forskellige farver den findes i!

Størrelse han
17

Størrelse hun
13

Varianter
Nkudzi, Monkey Bay, Nankumba, Domwe Islands, Otter Point, Undu Reef og mange andre lokaliteter.

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Cichlidesticks
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged Korrektur, Laura 2013

  Udskrift venlig version