Cichla monoculus

Billeder

Cichla monoculus

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Cichla monoculus har et stort udbredelsesområde i og omkring Amazon-floden. I såvel Peru, Colombia og Brasilien findes denne art, dog er der tale om flere forskellige lokal-varianter af monoculus, som varierer i farve og aftegninger.

Store flokke af yngel holder sig tæt sammen på lavere vand eller blandt tætte rodnet langs flodbredden, yngel/ungfisk lever primært af rejer og andre små krebsdyr, samt insekter.
Voksne fisk jager primært langs flodbredden og æder alt hvad de kan gabe over.

Dette er en af de største cichlider overhovedet, den måler fra 60-70 cm og kan veje op til 9 kg.
Desuden er monoculus meget forslugen og under de rette forhold kan den uden problemer gå fra 5 cm til 40 cm på 1 år eller mindre. Overfodring er så godt som umuligt med denne art, jeg har haft fodret mine 7-8 gange dagligt en periode, men 1 time efter fodring er der ingen synlig mave på længere.


Det latinske navn betyder øjeplet, hvilket refererer til den plet, som Cichla monoculus har på halen.

De ses meget sjældent i de danske butikker, men interessen er bestemt blevet større de seneste år.

Cichla monoculus er ikke en fisk som gemmer sig, den er i toppen af fødekæden og har meget få fjender i naturen. I fangenskab bør den naturligvis gå i et stort akvarium, gerne så stort som muligt da de under fodring kan være ret voldsomme.
De er dog ikke hårde ved hinanden, magtkampe ordnes ved skubben, nappen og ellers ved at de puster sig op overfor hinanden. Akvariets indretning er der ingen standard krav til, fint eller groft bundlag er underordnet. Et par store rødder og et par sten vil fint kunne efterligne deres naturlige biotop. Cichla har ingen udvendige tænder og kan derfor ikke forvolde stor skade på hinanden.

Ønsker man at holde andre arter sammen med Cichla, så skal disse naturligvis være tilpas store så de ikke passer ind i det store gab. Feks de større arter Crenicichla, rokker, Catfish eller de større arter af arter af Silver dollars er særdeles velegnet selskab.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
C. monoculus leg er ikke sæsonbetonet, de kan yngle året rundt. Hannen jager alt og alle væk fra hans mage og er meget aggressiv i denne periode Hannen bygger en rede i bundlaget. Begge køn vogter over deres unger efter æggene klækkes. Hannerne er ynglemodne, når de er 1 år, mens der går 2 år før hunnerne er ynglemodne.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger nicklas1996 (Inaktiv)
Bruger Ras (Inaktiv)
Bruger CrazyCharlie (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika

Handelsnavn
Peacock bass

Videnskablig beskrevet
Spix & Agassiz, 1831

Adfærd
Rolig

Udseende
Form
Stor og meget kraftfuld cichlide.

Størrelse han
Op til 70 cm.

Størrelse hun
ca 60 cm

Optimale Forhold
Min. temperatur
25

Max. temperatur
30

Min. pH
7,0

Max. pH
7,0

Min. akvarie
1000

Holdes bedst som
Flok, par.

Foder
Foder:
 • Levende føde
 • muslinger
 • smelt
 • sardiner
 • Pangasius
 • Størfoder
 • rejer.
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Simon Larsen (malawi-maker)

  Udskrift venlig version