Etroplus maculatus

Billeder

Etroplus maculatus

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Etroplus maculatus er en af få cichlider, der forekommer naturligt i Asien.

Det er en fredelig cichlide, der har sin biotop i lavtvandede kystområder, brakvands floder og laguner i Indien og Sri Lanka.
Arten egner sig bedst til et brakvands akvarie, men kan ligeledes holdes i et almindeligt ferskvandsakvarie. Der skal dog tilsættes et minimum af salt, f.eks. et gram pr. ltr/vand, da de er udsatte overfor svampeangreb.

Det anbefales at anskaffe sig en lille flok ungfisk, og lade dem finde sammen som par, da E. Maculatus, ligesom mange andre cichliderarter, er monogame.

Akvariet indrettes bedst med stenrigt substrat, der er bygget op med masser af huler og en del trærødder, da arten nyder godt af disse skjulesteder.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Ønsker man at hjælpe E. Maculatus igang med legen, kan man, efter sigende, gøre dette ved at hæve temperaturen og tilsætte salt til vandet. Tilsætning af salt til vandet er dog næsten obligatorisk, hvis man ønsker at denne cichlide skal trives, grundet dens naturlige forekomst i områder med brakvand. Hunnen kan lægge op til 300 æg på en sten eller rod, der på forhånd er renset af forældreparret. Herefter vogter begge forældre over æggene, der klækkes efter 3-6 dage. Efter de er klækket, flyttes ungerne til gruber gravet i bundlaget, hvor forældrene fortsætter deres pleje. Ungerne vil, på et tidligt stadie, hægte sig fast på forældrene og sansynligvis få næring på samme måde, som det kendes fra Discus. Efter yderlige nogle dage er yngelen fritsvømmende og opfodres med Artemia. Da specielt yngelen er meget udsat overfor svampeangreb, kan det anbefales at tilsætte salt til vandet, som forebyggelse af et sådant udbrud. Det kan generelt anbefales med jævnlige vandskift, når man ønsker at hjælpe væksten af yngel på vej. Dog skal man ved E. Maculatus være opmærksom på, at større udsvingninger i vandkvaliteten bør undgås, da især ungerne af omtalte art er følsomme overfor dette. Derfor kan mange små vandskift, istedet for få store, anbefales.

Antal unger
300

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Asien

Handelsnavn
Gul Cichlide

Adfærd
Rolig

Udseende
Farver
Kroppen er oval og gullig over i orange i farven, med en række rødlige prikker. Maven er lys orange, og finnerne er gennemsigtige og er tæt til kroppen. Øjnene er store og mørke.

Størrelse han
9

Størrelse hun
9

Optimale Forhold
Min. temperatur
20

Max. temperatur
29

Min. pH
7

Max. pH
9

Min. akvarie
80

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Tubifix
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Anders Kjærside Korrektur, Laura 2012

  Udskrift venlig version