Astatoreochromis alluaudi

Billeder

Generel beskrivelse
Astatoreochromis alluaudi er en af de mere populære cichlider i akvarieforhold fra Victoriasøen. Desvære bliver den ikke eksporteret så meget mere, da der kun er et lavt antal tilbage af denne cichlide i naturen.

Man kan stadig finde den i selve Victoriasøen, men også i Lake Kyoga og diverse flodsystemer. I Victoriasøen ser man den gerne nær diverse øer hvor der er en del stenformationer.

Før Nilaborren kom til Victoriasøen, så man ofte A. alluaudi ude ved de muddrede bundlag, men det er i dag en sjældenhed. Den har lært sig, at tilvende sig til et andet biotop hvor Nilaborren ikke findes. I dag ser man den specielt ved Ruti- og Mabibi øerne som er rene stenformationer. Den ses også gerne ved Vesi Archipelago ved Speke Gulf øerne.

De befinder sig normalt på 20 meters dybde. Deres føde består hovedsagligt af snegle. Det er en speciel slags snegle de lever af (Melanoides tuberculata). A. alluaudis mund er specielt bygget til at knuse sneglehuse, og den lever for det meste sammen med cichlider, som også lever af snegle.

Den er ofte set i akvarieforhold. Hannen er rimelig aggressiv, men ikke særlig teritoriabel. Hvis man skal have maksimalt udbytte af dens flotte farver, bør man holde 2 hanner sammen med eksempelvis 3 hunner.

Man bør sørge for masser af sten i akvariet. De er ikke specielt svære at holde, men de kan være lidt matte i farverne hvis ikke hannen har en rival at kæmpe lidt imod. Selve vandkvaliteten har ikke så meget at skulle have sagt.

Det helt specielle ved denne cichlide, som har fået videnskabsmænd til at klø sig selv i nakken, er at den ikke er endemisk på nogen måde. Den har simpelthen levet i diverse biotoper over hele søen. Derfor er det en cichlide som udvikler sig voldsomt i løbet af årene i forhold til andre cichlider.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Parringen foregår som regel på en stor stenflade. Hannen lokker hunnen til sig. I akvariet er de ikke svære at få til at yngle. Hunnen er mundruger.

Antal unger
50-70

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger larsen09 (Inaktiv) 05/02-2013 05/02-2013Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Victoria

Videnskablig beskrevet
Pellegrin i 1904

Udseende
Farver
Absolut en af de helt flotte Victoriacichlider. Den har en gul grundfarve som er bespottet med grønt. Dens analfinne er rød/lilla for det meste. Dens mave kan i nogle tilfælde få en skindende blå farve ellers er den generelt mere intens i sin gule farve end resten af kroppen. Hannen er lidt kendt for at have mange ægpletter. Ægpletterne sidder i 4 rækker op af hinanden. Hunnernes farver er ikke nær så intense som hannernes. Hannernes analfinners farver variere alt efter hvor i søen de er fanget. Eksempelvis har individerne fra Ruti Island gule analfinner, mens individer fra Mabibi Island har hvide analfinner.

Størrelse han
14

Størrelse hun
14

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.5

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Crisp
 • Flagefoder
 • Muslinger
 • Rejemix
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged. Opdateret af Kim Pedersen

  Udskrift venlig version