Amatitlania nanolutea

Billeder

Cryptoheros nanoluteum, han

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Amatitlania nanolutea er en utrolig flot, lille, mellemamerikansk cichlide, der forekommer i små hurtigtstrømmende floder og bække i Panama, bl.a. Rio Guabo og Rio Peje Bobo.

Amatitlania nanolutea blev opdaget så sent som i 1992 og beskrevet i 1994. Den er i naturen altædende og spiser både vandinsekter, små krebsdyr og alger. Den lever side om side med bl.a. Zebracichliden, Amatitlania nigrofasciata.

Amatitlania nanolutea minder en del om Amatitlania altoflava, men er mindre højrygget end denne, og i yngletiden er kropsfarven gul med sorte markeringer på kroppen, hvor den hos Amatitlania altoflava er helt gul med en sort maske.

Der tydelig forskel mellem kønnene: Hannen er størst, og opnår en max. længde på 8 cm, mens hunnen kun bliver godt 6 cm. Hunnen er tillige farvet i metalblå og orange på den forreste del af kroppen og i rygfinnen, som det også kendes fra Amatitlania myrnae.

Et akvarium til Amatitlania nanolutea bør være på minimum 200 liter, da arten kan være temmelig aggressiv under yngelplejen. Den holdes bedst parvis i et artsakvarium eller evt. sammen med andre mellemamerikanske cichlider, f.eks. Amatitlania nigrofasciata -Dette kræver dog et noget større akvarie.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Amatitlania nanolutea er en substratleger, der graver en lille grube, gerne op mod en sten eller trærod. Æggene afsættes på stenen eller roden, og når æggene klækker efter ca. 72 timer, føres de ned til gruben. Hunnen passer på ynglen i gruben, mens hannen forsvarer det ydre revir. Efter 8 dage er ungerne fritsvømmende, og de føres rundt i akvariet på jagt efter føde af begge forældre.

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger bimmer (Inaktiv)
Bruger TK. (Inaktiv)
Superbruger Tonny Brandt Andersen 01/06-1998 01/06-1998Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Central Amerika

Handelsnavn
Yellow dwarf

Videnskablig beskrevet
Beskrevet i 1994

Udseende
Størrelse han
8

Størrelse hun
6

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. pH
6.5

Max. pH
7.8

Min. akvarie
180

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Cichlidesticks
  • Flagefoder
  • Myggelarver (Røde)
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen Korrektur, Laura 2012

    Udskrift venlig version