Callochromis melanostigma

Billeder

Callochromis melanostigma - han

Varianter
Findes i den nordlige halvdel af søen - ingen varianter kendes
Generel beskrivelse
Callochromis melanostigma er nært beslægtet med C.macrops og der er da også nogle der mener, at førstnævnte bare er en lokal variant og ikke en selvstændig art. Forskellen mellem de to er at C. melanostigma findes i den nordlige halvdel af søen og C. macrops i den sydlige og at C. melanostigma ikke findes i det utal af varianter som C. macrops gør. Tillige har C. melanostigma en anelse kortere snude og lidt større øjne. Hunnerne har ikke samme farve-intensitet som hannerne og er sølvfarvede.

C. melanostigma findes på ganske lavt vand, ofte kun et par meter, hvor den sier sandbunden for føde, typisk små krebsdyr og insektlarver.

Alle Callochromis arter er rimeligt aggressive - specielt hannerne kan være nogle børster, hvilket skyldes deres forholdsvis store territorier omkring reden. Callochromis kan klare sig i selskab med de fleste fisk, men spørgsmålet er om de andre fisk kan klare dem. Selv Tropheus kan få stryg af dem! Det er tilrådeligt at holde en harems-gruppe med kun en enkelt han, ellers bliver de alt for dominerende i akvariet og stresser alle andre fisk - en sådan gruppe skal have et 250 l akvarium som minimum.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne bygger sandborge med en højde på ca. 25 cm og en diameter på ca. 35 cm. Sandborgene er placeret mellem 1,5 og 2 m fra hinanden og de forsvares heftigt, specielt mod artsfæller. Legen foregår ved at hannen lokker en legemoden hun ind i reden og ved at trække sin meget specielle gatfinne henover reden. Hos alle Callochromis arter har hannen et orange farvet bånd på gatfinnen, der kan foldes så det ligner et æg i tre dimensioner det ser helt fantastisk ud og er meget svært at skelne fra et rigtigt æg! Hunnen lægger nogen æg og snapper efter det kunstige æg hun aldrig kan fange, og æggene bliver i samme øjeblik befrugtet. Dette gentager sig indtil hunnen er tømt for æg. Mundrugende hunner putter sig mellem vandplanter de godt tre uger mundrugningen varer og slipper derefter ungerne fri - der er ikke iagttaget yderligere yngelpleje.

Antal unger
50

Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
(Boulenger, 1906)

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
12

Varianter
Findes i den nordlige halvdel af søen - ingen varianter kendes

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version