Xenotilapia bathyphila

Billeder

Xenotilapia bathyphila Kekese - han

Vis alle billeder

Varianter
Kekese, Namansi, Burundi, Ndole, Isanga
Generel beskrivelse
Xenotilapia bathyphila er en rigtigt flot sandcichlide fra Tanganyika søen. Den findes rundt i hele søen, hvor der findes passende biotoper den dybe sandbund og findes i flere lokale varianter. Varianten fra Kekese går for at være den flotteste og den kan da også når det tager ved den og den farver ud, komme op på siden af Kilesa'en i farvepragt. Hunnen hos alle varianter har ikke de samme smukke farver, men er sølvfarvede med utydelige markeringer i rygfinnen.

X. bathyphila er en ægte sandcichlide, der bruger hele sit liv nede på sandbunden, hvor den filtrerer sandet igennem for insektlarver og små krebsdyr. Fiskene svømmer rundt i små stimer.

X. bathyphila er en meget fredelig cichlide og det kommer aldrig til egentlige kampe hannerne imellem de nøjes med at stå over for hinanden med udspilede gællelåg og imponerer hinanden.

Jeg har holdt X. bathyphila sammen med stort set alle andre sandcichlider og der har aldrig været nogen problemer. De generer ingen og ingen generer dem. Det lyder som om det er den perfekte sandcichlide og det syntes jeg da også den er! Smuk, fredelig og forholdsvis robust, samtidig med at den har et helt specielt gemyt som jeg er faldet pladask for. Den er utrolig nysgerrig og tillidsfuld og det er meget normalt at hannerne lige kommer hen og hilser på ved frontruden når man sætter sig foran akvariet.

X. bathyphila skal have godt med plads og svømme på, så et 325 l akvarium må være et minimum.

Absolut anbefalelsesværdig!
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Kun hunnen hos X. bathyphila står for mundrugningen, da fisken er en maternal mundruger. I modsætning til andre hanner i slægten Xenotilapia bygger X. bathyphila hanner ingen sandborge, men nøjedes med at rense et lille område på sandbunden for småsten og grus, der af hunnen kan forveksles med æg. Hannen prøver at lokke en hun til leg ved at ryste sit hoved og sitrer i hele kroppen - han er meget ivrig og prøver af al magt at forhindre at hun slipper væk. Hvis det lykkedes, lægger hunnen hurtigt sine æg der først bliver befrugtet inde i munden. Det er et kritisk tidspunkt i æglægningen - hvis parret forstyrres og hannen har for travlt med at jage andre nysgerrige fisk væk, bliver æggene ikke ordentligt befrugtet. Hvis der er for mange ubefrugtede æg, afbryder hunnen mundrugningen efter et par dage og spytter alle æggene ud, til stor fornøjelse for akvariets andre beboere og til akvaristens store fortrydelse.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger kimaskov (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Bruger Olmo (Inaktiv)
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
Poll, 1956

Udseende
Størrelse han
10

Størrelse hun
10

Varianter
Kekese, Namansi, Burundi, Ndole, Isanga

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
325

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version