Satanoperca daemon

Billeder

Voksen Satanoperca Daemon

Vis alle billeder

Varianter
Der findes flere arter i slægten Satanoperca
Generel beskrivelse
Artens udseende:

Har en stor mund beregnet til at si fødeemner fra sandet. På flanken har den 2 sorte pletter og ved haleroden er den sidste sorte plet som er omkranset af en hvid ring. Pga. pletterne har den det engelske populærnavn ”Spotted demonfish”. Rygfinnen ender ud i lange tråde. Det nederste af alle nedre finner er rødt.

Artens farver:

Brun-grøn krop med blanke perler, rødlige finner og sorte pletter.

Kønsforskelle:

Hunnen er ofte fyldigere end hannen, men ikke længere end hannen. Der er ingen tydelige kønsforskellige.

Levested:

Brasilien, Columbia og Venezuela

Biotop:

De arter vi ser i handlen er oftest importeret fra sortvandsfloder med sandbanker i Columbia. Det betyder at vandkemien i biotopen ses helt ned til pH 3.5.
Da det er sortvandsfloder med mangrove er vandet the-farvet.

Dekorationer:

Du kan opnå den lave pH med omvendt osmose anlæg og the-farven kan du få ved spagnumfiltrering og ved at have godt med rødder i akvariet. Arten er meget følsom overfor dårlig vandkvalitet (vand med affaldsstoffer), og derfor er ugentlige vandskift klart at foretrække. Jeg bruger et akvarium til vandbehandling, da det er vigtigt der ikke sker store udsving i temperatur og værdier. Udsving medfører stress hos denne art og det kan nemt fører sygdomme som hulsyge med sig. Jeg har selv har mistet satanopercaer på den konto.
Akvariet bør indeholde et stort område med fint sand. Jeg har ligeledes store rødder i akvariet da deres biotop er beskrevet som indeholdende disse samt sandbanker. Sørg for at der er et tykt bundlag, og hver opmærksom på at sandet vil blive flyttet frem og tilbage mens det bliver siet. Det er jo ikke for ingenting at de hedder jordspisere! Store planter som gigant vallisneria der vokser ud over det åbne område og giver lidt skygge synes at foretrække.

Akvarie del:

De holder til i alle vandlag men primært mellemste og nedre zone og i de åbne områder. Så det er en fisk du altid kan se i dit akvarium.

Sociale krav:

Satanopercaen er fredelig, men kan hapse en lille neonfisk i ny og næ hvis de er meget små. Generelt ignoreres andre fisk. De kan godt ”puffe” lidt til hinanden, men skader som regel ikke hinanden. Den skal holdes sammen med rolige fisk så den ikke får stress. Undgå evt. andre cichlider der også er meget substratorienteret.

Adfærd:

Fredelig men kan være aggressiv under yngelplejen. Man kan med fordel isolere det legende par.

Vandcirkulation:

Jeg har 2 x Eheim 2260 der hver cirkulerer med 1900 liter/t. Da akvariet er på 960L bliver vandet dermed cirkuleret 4 gange i timen. Det er en fordel med høj cirkulation da fiskene graver.

Akvarie størrelse:

Fra 325 liter (Gerne større da vi snakker om en stor fisk!)

Andre ting:

Det er sådanne fisk der gør drenge til mænd! ;-)

Kilde:

Lee Newman,
Vancouver Aquarium and Marine Science Centre
Canada
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Jeg har ikke set det selv ordentligt, men i den engelske litteratur beskrives det som ”head-twiching, Mouth-tugging and Branchiostegal flaring”. Hvis du har en oversættelse til det, så send den venligst og jeg retter det ind. Men hvis du en dag ser at der er gravet en masse sand op af fx ruden, så kunne der meget vel ske ting og tager. Læg mærke til om fiskene ligesom renser et område over flere dage. Fiskene er tit et par år før man rigtigt iagttager pardannelser/kur. Fra æggene lægges i grube og til ungerne er fritsvømmende går der ca. 9 dage. For at opnå opdræt skal pH’en helst ned på 4.5, dH < 2 og temperaturen ligge på 29-30 grader. Fisken vil rense et område, og grave en grube. Dette kan tage op til flere dage. Her placeres æggene, hvorefter æggene dækkes til med sand. Hvis der er flere kornstørrelser sand i akvariet, så bruger den hellere lidt grovere ”sand” (2-8 mm) frem for fint sand til selve gruben. Muligvis bruger fisken slet ikke sand til at dække æg med i naturen. Da den er fundet i biotop sammen med Apistogramma spp. så kan den muligvis have brugt blade til at dække æg med, og i parringsperioder vises der også interesse for løse blade. Når æggene er blevet til larver (efter ca. 3 dage) graves de op af forældrene og placeret på sandet. Igen bliver de begravet, og næste gang man ser ungerne har de selv gravet sig ud og er fritsvømmende. Legen varer typisk 1½ time, og i den periode gydes der 150-200 æg og i klaser af 15-18 æg. Æggene er ovale og lysegrå og 1 mm. i størrelse. De lægges på den måde at hunnen svømmer over stedet og gyder æggene, og hannen befrugter dem så efterfølgende. Når æggene er lagt så placerer hunnen sig over gruben og hannen patruljerer. Når ungerne er kommet frem holder de til over gruben, og ved fare kan de grave sig ned. De kan straks indtage nyklækket og afskallet artemia. Bemærk er ungerne er mindst lige så sarte som forældrene mht. vandkvalitet.

Antal unger
200

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger T:H: (Inaktiv)
Bruger elsager82 (Inaktiv)
Bruger Bullers
Info
Type
Cichlider, Syd Amerika - Jordspisere

Udseende
Farver
Brun og grøn krop.

Størrelse han
25

Størrelse hun
25

Varianter
Der findes flere arter i slægten Satanoperca

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
27

Min. pH
3.5

Max. pH
7.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Røde)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Karl-Henrik Arendt

  Udskrift venlig version