Ambystoma mexicanum

Billeder

John Clare, www.axolotl.org. Her ses de forskellige farvevariationer

Vis alle billeder

Varianter
Alle farvevarianterne er af samme art, så opdræt mellem farverene er intet problem. Forskere har fremavlet en speciel axolot der er selvlysende grøn.
Generel beskrivelse
Axolotler er stærkt udrydningstruede, og er derfor helt fredede. Der er dog ingen risiko for at denne art uddør da der forskes meget i dem, og derved yngler man dem meget. Grunden til forskningen er at hvis en Axolotl mister ét ben, en gælle eller lign. vokser legemet ud igen.
En Axolotl lever i det sidste larve-stadie før den bliver en landlevende salamender. Den undgår dog metamorfasen til voksenstadiet og lever hele sit liv under vandet. Ved enkelte tilfælde sker sådan en udvikling, men dette er meget sjældent. I naturen sker det hvis et vulkankrater er ved at udtørre. Tilfører man hormonet Thyroxine udvikler Axolotlen sig til voksenstadiet.
En Axolotl bliver normalt 10-15 år, der er dog et fransk eksemplar på 25 år. Er en Axolotl kommet i voksenstadiet bliver den kun omkring 5 år ældre.
En Axolotl kan "trænes" til at blive håndfodret i overfladen.
Det er meget vigtigt at passe en Axolotl godt, da den ellers let bliver stresset og får alvorlige sygdomme.


En Axolotl har ingen øjenlåg, så det er vigtigt ikke at have for kraftigt lys i akvariet.


Kilder:

www.axolotl.org/

www.malawijan.dk/

Alle billederne er taget af John Clare, og er lånt fra www.axolotl.org/
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannen vrider sig kraftigt, og hæver halen. Han puffer til hunnens afløb, og fører hende rundt i akvariet. Hannen har forinden lagt omkring 5-25 spermatophore som han fører hunnen hen over. Hunnen samler spermen op i hendes gat og befrugtningen sker inden i hende. Hunnen kan også puffe til hannens afløb og dette kan føre til en forlænget "dans" rundt i kavariet. Æglægningen kan tage mellem et par timer og to dage. Hunnen fastgør æggene til planterne, men hvis dette ikke er muligt fastgør hun dem til sten mm. Hunnen kan lægge mellem 100 og 1000 æg. Efter æglægningen skal forældrene adskilles fra æggene.

Yngelpleje
Lys-længden pr. dag nedsættes i nogle uger og derefter skal varigheden af lyset langsomt sættes op. Efter det sættes de to Axolotler sammen, og legen burde derefter komme af sig selv. Temperaturen nedsættes også til 12-14 grader hvis dette er muligt. De vil typisk yngle i perioden december-juni, emn det kan lade sig gøre hele året. Albinoer lægger hvide æg og farvede Axolotler lægger mørkebrune æg. Ved yngel anbefales et akvarie med planter i, som hunden bruger til at fastgøre sine æg,samt luft sten og pumpe. Lavasten eller andre genstande med rug overflade er også nødvendige da hannen bruger disse til at fastgøre sine spermatophore (engelsk ord for pakke med sæd). Æggene er ikke sarte, så de kan uden problemer flyttes. Når æggene udklækker ligner de miniatureudgaver af de voksne bare uden ben :-)

Drægtighed
Æggene klækker efter 2-3 uger afhængligt af temperaturen.

Førstegangs opdræt i DK
Er opdrættet

Brugere der har opdrættet denne art
Superbruger Søs Grøn (Inaktiv)
Bruger KATLINØ (Inaktiv)
Bruger skb
Bruger Axolotl91 (Inaktiv)
Bruger Daniel CF (Inaktiv)
Info
Type
Ferskvand, Padder

Handelsnavn
Axolotl

Verdensdel
Nord Amerika

Videnskablig beskrevet
Shaw, 1798

Adfærd
En Axolotl er generelt fredelig, og bruger meget tid på bare at ligge på bunden. Men er den sulten eller får den bare lyst snapper den ud efter mindre fisk, og æder dem hvis dette er muligt.

Familie
Ambystomatidae

Biologi
Æglægger. Axolotler er kønsmodne fra de er 5 måneder, men der kan gå op til flere år. Hunnerne bliver senere kønsmodne end hannerne, og de bliver det normalt når de er omkring 18 cm. Det er vigtigt ikke at yngle med hunerne før de er helt udvoksede, da de ellers ikke er psykisk klare. Hvis en Axolotl er kønsmoden får den sorte/mørke tåspidser.

Udseende
Farver
I naturen er den spættet/små plettet i mørkebrune og grønlige nuancer. Farverne hvid med sorte øjne, albino, brune, flerfarvet(harlekin)og cremefarvet er fremavlet

Form
Lang og smal, med større hoved og udvendige gæller.

Kønsforskel
Hannen har en bule lige efter bagbenene, hvorimod hunnen er helt flad.

Størrelse
Begge køn bliver omkring 20 cm. Der er dog eksempler på axoloter der er blevet meget større.

Varianter
Alle farvevarianterne er af samme art, så opdræt mellem farverene er intet problem. Forskere har fremavlet en speciel axolot der er selvlysende grøn.

Optimale Forhold
Min. temperatur
14

Max. temperatur
21

Min. pH
6,5

Max. pH
7,5

Min. dH
Vælg

Max. dH
Vælg

Cirkulation
Middel

Belysning
Medium

Niveau
Bund zone

Dekoration
Axolotlen bliver tryggere i akvariet hvis der er rødder, rør, huler og planter. Det er vigtigt enten at have meget fint grus eller sand, eller så store sten så axoloten ikke kan bide over dem.

Biotop
Axolotler lever i Xochimico-søen og Chalco-søen i Mexico, hvor de lever i vandfyldte vulkankratere.

Min. akvarie
100

Foder
Foder:
 • Den æder alt hvad den kan gabe over
 • og den har en meget stor mund. Ellers spiser den fisk
 • røde myggelarver
 • rejer
 • muslinger og regnorm.
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Mette, Mette-8

  Udskrift venlig version