Elassoma evergladei

Billeder

(c) Johnny Jensen – Akvariefoto.dk

Generel beskrivelse
Yngleadfærd
Førstegangs opdræt i DK
Er opdrættet før 1960.

Info
Type
Ferskvand, Diverse

Handelsnavn
Dværgsolfisk, Dværg solaborre

Verdensdel
Nord Amerika

Videnskablig beskrevet
Jordan, 1884

Adfærd
Holdes bedst i et artsakvarium, men kan gå sammen med sammen med små fredelige fisk, der stiller samme krav til akavriet, som fx Heterandria formosa. Hannerne er territoriale og har et territorium på ca. 20x20 cm. I at akvarium på 30 l bør man derfor kun starte med to hanner. Hunnerne lader de være i fred. Hvis fiskene vokser op i akvariet, er der tendens til at flere hanner kan gå sammen, og de udviser ikke så stærk territorial adfærd.

Familie
Elassomatidae

Biologi
Æglæggere. Ingen af forældrene interesserer sig for at passe æg/unger. De efterstræber ikke æg og ungerne i større grad, og i et lille akavrium vil de efterhånden vokse op.

Udseende
Farver
Hunnen er gråligt/svagt gylden beige. Hannen er, i yngletiden fra marts-oktober, sortblå til sort med spredte skinnende blå skæl på siden.

Form
Afrundet, aflang. Nærmest "cigarformet", med rundt hoved.

Kønsforskel
Hannen er sortblå i yngletiden. Hunnen er altid beige, med klare finner. En skræmt han minder meget om hunne, men er dog ene anelse mere grålig og finnerne er svagt mørkere. Hunnen har mere mave end hannen. Maven er konveks og buer ind lige før gatfinnen. Hannen har en lidt slankere silhuet med en lige/konkav mave.

Størrelse
Han: 3-3.5 cm - Hun: 2.5-3 cm

Optimale Forhold
Min. temperatur
18

Max. temperatur
25

Min. pH
6,0

Max. pH
7,0

Min. dH
1

Max. dH
15

Cirkulation
Meget svag

Belysning
Medium

Niveau
Bund zone

Dekoration
Kommer bedst til sin ret i et mindre artsakvarium på 30-50 liter. Opvarming er ikke nødvendig. Filtrering kan være et problem pga. for voldsom vandbevægelse. Sand eller fint grus som bundlag. Planter, rødder og siv. Biotopen har en del til fælles med det asiatiske sumpakvarium. Der må gerne være diverse skjulesteder til fiskene; specielt hvis man ønsker at noget ynglen skal overleve.

Biotop
Sumpe og lavvandede grøfter. Blødt vand og temperaturer svingende efter årstiden mellem ca. 10-30 C. En del planter og alger.

Min. akvarie
50

Foder
Foder:
 • Småt levende og frostfoder. Fx dafnier
 • cyclops
 • bosmider og frossen artemia. Myggelarver er for store til dem. De er langsomme og kræsne spisere
 • der ikke bryder sig om tørfoder.
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Eva Andersen

  Udskrift venlig version