Problemer med hjemmegjort Led-lys

Postet under : Akvariesiden.dk - Teknik og udstyr
Visninger : 1697



Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #1
Bruger McWearq - 10/04-2015 17:47 10/04-2015 17:47
Jeg har bygget armaturet til mit 530 liters akvarium om til LED. Købte 5 meter IP68 LED-bånd, klippede det i tre stykker, loddede dem sammen, forseglede enderne med silicone og klæbede dem fast i armaturet. Forbruget var 33 Watt ved test (driveren er på 50 Watt), og akvariet var lyst tilstrækkeligt op, uden at det var specielt prangende. Nu efter 14 dages brug, bemærkede jeg at lysstyrken er faldet, og det viser sig at de to af stykkerne (de to sidste i kæden) nu kun lyser med ca. halv styrke, og forbruget er faldet til 19,5 Watt. Hvordan pokker kan det gå til?

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #2
Bruger scn - 10/04-2015 18:56 10/04-2015 18:56
måske det ikke helt var IP68, eller også er det ikke helt tæt der hvor du har prøvet at lukke med silikone, eller også er det en dårlig driver. Spytter driveren 12V ud?
Lommer der 12V til de 2 sidste stykker?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #3
Bruger McWearq - 10/04-2015 19:15 10/04-2015 19:15
Jeg bliver dig svar skyldig med hensyn til de 12 volt, da jeg ikke har noget måleudstyr. Faktum er dog at det virkede fint indtil i går. Hvis vi nu antager at mine forseglinger ikke er tætte, kan det så afstedkomme at styrken (er det så spændingen) falder?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #4
Administrator heidi48 (Inaktiv) - 10/04-2015 19:26 10/04-2015 19:26
Indlægget er rettet 10/04-2015 19:58 10/04-2015 19:58 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

Mit havde nogen kolde lodninger, viste det sig, for pludselig blev lysstyrken dæmpet, da jeg skilte det ad og loddede det om virkede det hele fint, så efter min mening kan det godt være dårlig forbindelse eller fugt.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #5
Bruger McWearq - 10/04-2015 19:33 10/04-2015 19:33
Tak for svarene, jeg skiller skidtet ad, lodder om, og ser hvad der sker. Så kan jeg også få lejlighed til at tilføje et bånd med en lavere kelvingrad - det hele blev lige blåt nok :)

Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #6
Bruger malawi-amager.dk (Inaktiv) - 11/04-2015 18:06 11/04-2015 18:06
har også prøvet bånd ip68, de virkede kun i tre måneder, de tabte styrken i den ende som strømmen kom ind i. Efter et halvt år er der vel kun ca 30 % lys i dem. Mine var ca 3,5 m lange, sikke noget skidt. Håber da at dine er bedre kvalitet.

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #7
Bruger rasmus20 (Inaktiv) - 11/04-2015 22:23 11/04-2015 22:23
Havde det samme problem med mine. Jeg sænkede spændingen på båndene med ca 0,7 V med dioder. De kørte derefter 6 måneder uden der gik en eneste dioder. Det der typisk sker er at led'erner overopheder og brænder af. Tippet fik jeg her på siden (y)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #8
Bruger McWearq - 13/04-2015 07:27 13/04-2015 07:27
#7
Der er nu ikke nogen dioder der ikke lyser, bortset fra to som hele tiden har været ude a drift (det går jeg ud fra at man må acceptere på 5 meter billigt Kinakram) Problemet er halv lysstyrke på to ud af tre forbundne 1,5 meters stykker (de sidste i kæden) Da det forreste stykke lyser med fuld styrke hælder jeg som #4 til den anskuelse at der er noget galt med forbindelsen fra det første stykke til det næste - koldlodning, fugt eller? Det finder jeg ud af når jeg får tid til at skille det ad. Hvordan nedsætter man spændingen? Jeg har en 12V lysdæmper, kan jeg sætte den på og skrue en anelse ned?

Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #9
Bruger theill (Inaktiv) - 13/04-2015 09:21 13/04-2015 09:21
Hej Michael,
Jeg har selv rodet en del med egne LED konstruktioner. Kolde lodninger kan nemt føre til svagere lys. Også hvis der kommer fugt ind til lodningerne kan der også gå lidt overgang i skidtet med lavere lysstyrke til følge. Hvis du stadig har lys i alle dioder, vil jeg tro at du får løst problemerne ved at få gået lodningerne efter.
Mht. holdbarhed vil jeg også anbefale dig at gå en lille smule ned i styrke, 90-95% styrke i stedet for 100% kan formodentlig fordoble levetiden.
Held og lykke med det.
mvh,
Jesper

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #10
Bruger McWearq - 24/10-2015 12:15 24/10-2015 12:15
#9
Jeg tager lige denne tråd op igen.
Jeg fik fuldt lys på mine dioder igen ved at gå lodningerne efter, og har også fulgt dit råd om at nedsætte styrken, ved at indsætte et potentiometer mellem dioderne og driveren.
Men ak og ve, nu efter ca. et halvt års drift, er over halvdelen af dioderne døde. Jeg har sat 3 meter bånd med 4000K og 4,5 meter med 6500 K i armaturet, og det er kun de kold hvide der er gået.
Spørgsmålet er om jeg har fået en dårlig sending, eller at det bare er sådan med Kina-kram? Prisen var jo helt i bund, men jeg må tilstå at jeg nok havde forventet en lidt længere levetid alligevel.
Kan det slet ikke lade sig gøre at lave DIY i et armatur på et akvarium uden dækglas for billige penge? Nogen der har nogle konkrete erfaringer med prisbillige LED-bånd der virker til formålet, eller er man bare nødt til at investere i JBM eller lignende, der jo ser godt ud, formentlig virker efter hensigten, men også koster en formue i min optik.


Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #11
Bruger Ras (Inaktiv) - 24/10-2015 12:56 24/10-2015 12:56
Indlægget er rettet 24/10-2015 12:59 24/10-2015 12:59 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

Jeg har prøvet en del LED også fra kina. samt andre danske forhandlere, det eneste der virker er JMB og akvastabils LED.

kan godt være det koster lidt mere. men det holder. samt JMB er der total garenti de første 2 år. aflevær den hos din forhandler og få en ny!

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #12
Bruger omega2oo5 (Inaktiv) - 24/10-2015 13:15 24/10-2015 13:15
Det handler nok nærmere om at de LED bånd vi køber fra Kina (som ofte er de samme hos danske forhandlere, bare til højere pris) er under 80 kroners grænsen, så vi ender med chips af meget lav kvalitet. Hvis man derimod købte CREE-, Phillips- eller lignende chips ville kvaliteten, output, levetid m.m. være af en helt anden målestok .... men det vil prisen absolut også!

Det skal da iøvrigt nævnes at JMB listerne ikke kan sammenlignes med strips, da de benytter en række af 1W LED chips. Og en prisforskel på "lidt" mere er vidst en underdrivelse ... under 80kr. for 5m LED bånd, dem kan man købe mange af før man når prisen på en JMB lampe ;)

Personligt har jeg lavet min lampe sådan at hvis der ryger en stribe, så kan den lige hurtigt skiftes. Det er uundgåeligt at billige bånd går i stykker og den såkaldte vandsikring er på ingen måder tilstrækkelig, ThomasBallerup herinde har lavet en ret god tråd hvor han pakker diode båndet helt ind i silikone for at fugtsikre dem.

Hvad med afledning af varme? Jeg har måtte monterer mine på aluminiums lister for at aflede lidt af varmen. Det er tydeligt at selv ved 12V køre mine bånd ret varmt, hvilket drastisk forkorter levetiden.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #13
Administrator Sponsor ken kætbak - 24/10-2015 13:18 24/10-2015 13:18

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #14
Bruger McWearq - 24/10-2015 13:52 24/10-2015 13:52
#12
Jeg har selv tænkt på om varme kan være årsagen til at dioderne går sig en tur. Jeg har dog monteret båndene direkte på aluminiumsarmaturet, så man skulle umiddelbart tro at det ville lede varmen væk. Dog skal det tilføjes at jeg har tilsvarende bånd monteret i nogle mere åbne lamper, der ligger ovenpå dækglas på andre akvarier. Disse bånd fungerer stadig, også selvom den ene lampe ikke har nogen dæmper. Det er derfor nok et spørgsmål om varme eller fugt eller en kombi af begge dele.
Du er inde på fx Philips chips. Har du en henvisning til hvor man evt. kan købe bånd med disse?
#13
Ja, jeg ved det godt, og jeg ved også at en skinne til et 530 l koster kr. 1800,- og det kan da godt være at jeg ender med sådan en fætter. Jeg kan bare godt lide at lave noget selv, men det er selvfølgelig ikke så tilfredsstillende hvis det ikke virker :D

Postet fra Cichlids.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #15
Bruger brevis (Inaktiv) - 24/10-2015 13:59 24/10-2015 13:59
På juniors akvarie købte jeg nogle COB LED's (chip on board) fra dealextreme.com. Endda fra deres EU lager så ingen told.
Disse monterede jeg med epoxy på undersiden af armaturet. Jeg satte en 1n4007 diode ind så alle dioder kører med 11.3V.

Dette har nu holdt næsten et år uden at de lyser dårligere. Jeg har også været på den med de Kina led bånd og det var helt samme oplevelse som i har haft.
Jeg lavede det på sønnikes som er forsøg på noget andet. Mit eget kører nu med jmb og akvastabil led.


Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #16
Bruger omega2oo5 (Inaktiv) - 24/10-2015 14:55 24/10-2015 14:55
#14 Jeg søger selv efter steder man kan købe Phillips eller lignende, de lader til at være svære at finde.

Men jo en kombination af fugt og varme er nok det som afliver de billige bånd. Er selv igang med at få lavet dækglas til mit akvarium for at monterer dem uden for det fugtige miljø, for selv om de er billige så tager det da også tid at skifte diode bånd når de går i stykker :)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #17
Administrator Sponsor ken kætbak - 24/10-2015 15:54 24/10-2015 15:54
Jeg ønsker mig brændende det jmb led. Det er så utroligt flot.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #18
Bruger Meng - 24/10-2015 16:15 24/10-2015 16:15
Kvalitet behøver ikke være frygteligt dyrt. Jeg kører med Terrajova's GROW Led på min 530'er - samlet pris kr. 1465.-


Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #19
Bruger ThomasBallerup (Inaktiv) - 24/10-2015 17:07 24/10-2015 17:07
jeg har både gode og dårlige oplevelser med billige kina led,
de har meget kort levetid hvis de få 12v som lovet !
men ved 11v køre de flere år uden at blive svagere.
dette svare til 50% for dem med lys controllere.
så skal man bruge meget lys køber man bare 2-3 gange som nødvendigt,
og køre dem ved lavt niveau, de koster 1/20 af de gode prof løsninger, så der er stadig vundet.
i øvrigt giver det bedre lys med mange svagere striber, end en meget kraftig.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #20
Bruger tjalfe32 (Inaktiv) - 24/10-2015 18:37 24/10-2015 18:37
Jeg har kørt med 5630 stænger i lidt over 2 år. Kører ved 12 v billig psu fra kina. 8 timer hver dag og har ikke mistet en eneste led.
De er monteret lidt højt så dækglas ikke er nødvendigt og de er monteret på gardinstænger for køling.
Eneste minus er at de spreder lyset lidt for meget når de er monteret så højt men det kan jeg fint leve med

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #21
Bruger ThomasBallerup (Inaktiv) - 24/10-2015 18:48 24/10-2015 18:48
mon der rent faktisk er 12 V oppe ved dine LED ??
man taber mere end man tror på lange tynde ledninger, samt den modstand der er i disse lange bånd :-)
det har nok reddet dig.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #22
Bruger tjalfe32 (Inaktiv) - 24/10-2015 19:07 24/10-2015 19:07
Tæt på. Kører med 40cm på mit 54l, 60cm på 112l og 2 meter på 325l.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #23
Bruger McWearq - 24/10-2015 19:11 24/10-2015 19:11
#18
De der Terrajova kører med 5050 LED'er så der skal vel rigtigt mange til, hvilket også fremgår af dine billeder? Har du nogen erfaring med holdbarheden?
#19
Du peger på en ting som jeg også har taget med i betragtning ved mit projekt, udover at prøve at lave en billig løsning, nemlig et jævnt lys over hele akvariet. Jeg kan godt være lidt bekymret for hvordan det vil tage sig ud med en enkelt skinne med meget kraftige LED'er som i JMB's tilfælde, men der fordres måske også mere end én skinne til et 530 liters akvarium?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #24
Bruger Meng - 24/10-2015 19:29 24/10-2015 19:29
Indlægget er rettet 24/10-2015 19:34 24/10-2015 19:34 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

#23: Hvis man ikke skal bruge de der grow led lister, men kan nøjes med almindelige 4000K eller 6000K SMD lister, skal der ikke så mange til. Jeg kører på 3. år med 2x80 cm lister 6000K (ialt 22W) i mit vinkelakvarie i køkkenet, 2. år med 1x60 cm 6000K (8W) i mit 350 liters hjørneakvarie, der ville 2 stk være optimalt, hvis man ikke som jeg kan lide en dunkel baggrund i sådan ét. Jeg kører på 2. år med 1x90cm 6000K (11W) på begge mine 160 liters. Ingen akvarier er der synlig nedgang i lysstyrken endnu, og planterne gror fint i de akvarier der er sådan nogen i. Det skal dog siges at jeg ikke har planter der er krævende, da jeg ikke gider at bøvle med co2 osv.
SMD listerne er 100% vandtætte, i mit 350 liters er der ingen dækglas, og kondensvandet driver ned over listen og stikket konstant, og der er aldrig sket noget ved det.

Grow listerne i min 530 liter har et forbrug på 55W/t. Det er en tredjedel af forbruget med det originale amatur med 3 rør á 60 W.
Den version af GROW listerne jeg har er dog den gamle version, hvor der er flere blå og røde dioder i forhold til hvide, end der er på den nye generation Terrajova sælger nu, derved skal der ikke så mange skinner til for at opnå den ønskede styrke som ved den gamle version.






Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #25
Bruger raverlution - 24/10-2015 20:12 24/10-2015 20:12
Indlægget er rettet 24/10-2015 20:20 24/10-2015 20:20 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

Jeg kører med 50cm 5730 stænger fra kina, som er gjort vandtætte hele vejen rundt med silicone de er 1.5 år gamle og kører stadig for fuld skrald (og der er knald på dem) her er et link: Eksternt link http://www.aliexpress.com/item/5pcs-50cm-DC-12V-36-SMD-5730-LED-H...

og de får 11.98v. målt oppe ved skinnerne

Der er kun monteret 5 skinner af 50cm i dette akvarie på 576l. B)





Jeg har så efterfølgende monteret dem på langs for et mere naturligt udseende, men det var lige billeder jeg havde liggende ;)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #26
Bruger McWearq - 24/10-2015 20:28 24/10-2015 20:28
#24
Det ser jo umiddelbart fint ud med holdbarheden, og prisen er også lavere end fx JMB, men når man kigger på Terrajovas specifikationer, så ser det ikke ud til at man får nær det samme antal lumen pr. forbrugt watt. Derved kan besparelsen i anskaffelsesprisen måske blive spist op af elregningen på længere sigt?
Eksempel JMB 120 cm 120 lumen pr. diode som der er 36 af, giver 4320 lumen ud af 36 watt, som listen er opgivet til at bruge (120 lumen pr. watt) Terrajovas 120 cm liste giver 1440 lumen med et forbrug på 16,8 watt (86 lumen pr. watt)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #27
Bruger Meng - 24/10-2015 21:03 24/10-2015 21:03
Jeg skal ikke gøre mig klog på alt det tekniske bag LED listerne, det har jeg ikke en uddannelse til... :D :D :D

Det eneste jeg forholder mig til, er at disse lister har gjort mig tilfreds lysmæssigt samt økonomisk på lang sigt. Det kan sagtens være at jeg kunne få flere lumen pr. Watt ved JMB, jeg har ikke kigget nærmere på disse, vil jeg ærligt indrømme. Men Terrajova's lister er jeg vældig tilfreds med, også efter 3 års brug - Belysning til akvarier er som religion - nogle er til det ene, nogle er til det andet...Jeg kan kun fortælle om mine erfaringer omkring mine valg, og sådan skal mine indlæg forstås.

Det er heldigvis (endnu) et frit land vi lever i... ;) :D :D :D

Annoncører
Annoncører