Høj phosphatværdi i nystartet akvarie uden fisk

Postet under : Saltvandssiden.dk - Vandpleje og Kemi
Visninger : 1354Postet fra Saltvandssiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #1
Bruger Salt_i_Stilling (Inaktiv) - 30/03-2013 16:17 30/03-2013 16:17
Vi har netop startet et 330 l akvarie op. Foreløbig kun med levende sten, der har været i brug tidligere og senest ligget ved forhandleren i længere tid.. Der er ingen fisk, koraller eller andet sat i. Ingen af kvælstofværdierne (NH4, NO3 og NO2) er endnu begyndt at stige, men PO4-målingen (målt med et Red Sea kit) siger 0,64ppm??? Hvis vi måler direkte på vores hanevand siger målingen < 0,02 ppm, så phosphaten kan ikke stamme derfra. Kan phosphaten stamme fra de levende sten og er det ikke meget usædvanligt med så høje værdier inden vi overhovedet er komet i gang for alvor?

Postet fra Saltvandssiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #2
Superbruger Stockholm Saltvand (Inaktiv) - 30/03-2013 20:47 30/03-2013 20:47
Generelt er der ingen grund til at måle noget i et nystartet akvarie ud over salnitet ;)
PO4 kan let stige, om du vender på en sten i dit akvarie, skal stenen i teorien "startes om", så selv om de sten du bruger er "indkørte" kan du næppe give dem samme cirkulation- og lys som de havde hos din forhandler.

Lad os tage den med stenen man vender som et eksempel, naturligvis skal den ikke startes 100% om men på undersiden (skyggesiden) gror der oftest en masse fine svampe og andre organismer der stortrives i mørke, på lyssiden lever formentlig kalkalger med mere.
Når du vender på stenen ja så kommer de lyskrevende organismer i mørke (og dem der ikke kan lide lys, ja de får kraftig lys) en del af disse kan ikke klare de nye forhold og dør helt enkelt, og så får du PO4, nitrit og siden nitrat.

Du kan eventuelt bruge allu baseret PO¤ fjerner under opstart, jeg vil mene det kan korte opstartstiden men er i bund og grund spild af penge.

Postet fra Saltvandssiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #3
Bruger Salt_i_Stilling (Inaktiv) - 30/03-2013 21:56 30/03-2013 21:56
Tak for hurtigt svar :)

Din forklaring giver absolut god mening.

Dog undrer det mig, at vi overhovedet ikke har set en stigning i nogle af kvælstofværdierne. De burde vel stige nogenlunde simultant med phosphatværdierne, hvis der er tale om nedbrydning af organismer, der ikke kan klare de nye forhold. Der er godt nok et par trin ekstra fra protein--> aminosyrer --> ammonium osv., hvorimod phosphaten måske frigøres nemmere.

Vi skal under alle omstændigheder væbne os med tålmodighed, men var nysgerrige efter at få en baselinemåling helt fra starten med det nye akvarie samt ivrige efter at få testet det nye kit, der er noget mere følsomt end det vi tidligere har brugt til ferskvand.

Annoncører
Annoncører