Co2 Anlæg hvordan fungerer det hele?

Postet under : Akvariesiden.dk - Nybegynder
Visninger : 3229Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #1
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 17/10-2012 14:35 17/10-2012 14:35
Indlægget er rettet 17/10-2012 16:47 17/10-2012 16:47 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

Hejsa AS.
Jeg har nogle spørgsmål ang. Co2 anlæg eftersom sådan et skal jeg jo have til mit 240liters planteakvarie til den tid. jeg vil gerne vide helt præcist hvordan det fungerer og hvad man skal bruge.

Har læst en masse og tror måske jeg kender til det meste men jeg vil gerne være helt sikker på ALT eftersom der jo er så meget der kan gå galt, er der mere end disse ting man skal bruge og kan de her gå sammen?

• Co2 trykflaske (6kg) Eksternt link http://www.maltbazaren.dk/shop/co2-paa-flaske-2490p.html måske? men hvor kan man få fyldt den op?

• Ragulator Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/aqua-medic-co2-regulator-69... måske? men hvordan ved jeg at den passer på
flasken? og hvordan Regulerer man så mængden af Co2 der kommer ud, der et sted man kan dreje eller hvas?

• Co2 slange til at forbinde Co2'en der kommer ud af ragulatoren til reaktoren og ud af akvarie. Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/co2-slange-sort-708/ måske?

• Reaktor jeg tænkte på den her måske? Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/jbl-proflora-taifun-co2-rea... er den ikke god til at gøre boblerne små?

• Magnetventil så man kan sætte Co2'en til en timer Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/magnetventil-til-co2-220v-4...

• Permanettester til at tjekke Co2'en i vandet, men for at man kan tjekke den så skal man vide hvor meget der skal være og det ved jeg ski ikk' Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/jbl-permanenttest-co2-p

I må meget gerne vise nogle af jeres egne "setups", og skrive hvis der er nogle ting man skal være opmærksomme på :)

//Oscar

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #2
Bruger jiki7171 (Inaktiv) - 17/10-2012 18:24 17/10-2012 18:24
Jeg har selv dette sæt her : Eksternt link http://www.akvarieforretningen.dk/product.asp?product=4497
Tror ikke den regulator du har fundet passer på.
Det sæt jeg linker til er en engangsflaske som nok ikke holder ret lang tid måske 3 mdr. men så kan du købe en omformer så du kan få en anden flaske. Eksternt link http://www.akvarieforretningen.dk/product.asp?product=2074
Tror det er det bedste for dig til starten så lære du mere om det, end at få en masse ting hjem som du ikke aner hvordan passer sammen.

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #3
Bruger molo (Inaktiv) - 17/10-2012 18:44 17/10-2012 18:44
#1
Man kan få byttet flasken mange steder, enten hos din lokale fiskebiks eller hos en forhandler af flaskerne - du finder dem på nettet. Lad være med at købe flasken i Tyskland, de bruger typisk en anden type gevind, og det kan være svært at få den byttet eller genfyldt i Danmark.

Regulatoren bør passe til danske flasker. Den, du linker til, er som de plejer at være - to manometre (det ene viser tryk i flasken, det andet udgående tryk). Modsat sidder to dimser, der ligner rør. Det ene bruger man til at skrue regulatoren direkte på flasken, det andet er ikke et rør men en nåleventil, som man kan stille mængden af co2 ret præcist med.

Det er vigtigt, at det er en decideret co2-slange, du anvender. De fås også i klar udgave.

Det vil være en fordel for dig at have en bobletæller monteret mellem magnetventil og co2-reaktor:
Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/aqua-medic-bobletaeller-med...
Den fortæller ikke noget om, hvor meget co2 der er i vandet, men den er næsten uundværlig til at justere mængden efter, når du stiller på nåleventilen, for du kan se antal bobler pr fx 5 sekunder. Fiskene kan godt gispe en del efter vejret, hvis du skyder for meget co2 efter dem, og dér er bobletælleren rar. En permanenttester viser først indhold af co2 efter nogle timer.

Du skal huske at have envejsventiler/kontraventiler monteret på co2-slangen. Jeg har både umiddelbart forinden bobletæller (der er jo vand i den) og igen lige før co2-reaktor (den er der jo også vand i). Når magnetventilen slukker for co2'en, kan vandet løbe retur i slangen.
Eksternt link http://www.akvariebutikken.dk/product/kontraventil-4-mm-594/

Reaktoren kender jeg ikke, men jeg mener at have læst flere gange, at det ikke er en optimal model. Hvorfor, husker jeg dog ikke...

Du bør pløje denne tråd igennem. Der er masser af erfaring om co2, reaktorer, gødning og andet godt i:
Internt link http://www.akvariefisk.dk/forum/thread/?ID=1343280

Hvis du vil noget godt med dine planter, er co2 ikke nok. Der skal også gødning og lys til. Kig grundigt på denne hjemmeside og dens artikler, hvor du får en frygtelig masse god viden om emnet:
Eksternt link www.akvariegødning.dk

Og gødning er ikke blot gødning, så læs godt op på emnet.

Hvis du endnu ikke har stillet akvariet op, bør du overveje en bundlagsgødning. Den kan man ikke lægge i, når der først er vand i akvariet ;) Bundlagsgødning kan du også læse mere om på akvariegødning.dk. Du kan købe en 'klar-parat-hæld-i', eller du kan se hans vejledning i, hvordan man selv laver den.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #4
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 17/10-2012 19:03 17/10-2012 19:03
#3 tak for mange gode ting at vide :)
men forstår ikke rigtigt hvordan den der kontraventil virker hvordan kan den stoppe vandet??
har tænk mig at bruge USB alt i en gødning, og bundgødningen har jeg ikke bestemt endnu.

#2 tak for link måske kan det værre jeg starter med den, fungerer den der Co2 tilbageløbs ting som den Kontraventil nævnt ovenover eller skal jeg købe sådan en ved siden af?? og det der langtids testsæt der er med, hvordan fungerer det måler det Co2'en eller er det bare PH-værdien?? skal jeg købe en boble tæller ved siden af??

Hvordan fungere det med at måle Co2'en hvor meget skal der værre?? hvad måler man den i? bobler?

//Oscar ;)

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #5
Bruger molo (Inaktiv) - 17/10-2012 20:36 17/10-2012 20:36
Indlægget er rettet 17/10-2012 20:40 17/10-2012 20:40 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

#4
Kontra- eller envejsventil virker sådan, at vand, luft eller co2 kun kan passere én vej gennem ventilen, markeret med en pil på ventilen for den retning, der giver passage. Ventilen lukker helt automatisk for væsker eller gasser, der vil den modsatte vej, lige som ventilen i en cykelslange.

Hvis du har en idé om, at du vil bruge co2-anlæg i lang tid, kan det købes for billigt. Starter du op med engangsflasker, kan det vise sig at være dyrt på sigt, og du står med et anlæg der ikke passer til de store metalflasker. Det billigste er metalflasker på 6 kg, for den største udgift ved at bytte flaske er trykprøvningen af flasken. Selve co2'en koster ikke så meget. men 6-kilos flasker fylder jo en del... Jeg har en på 4 kg, den er 57,5 cm høj.

Alt-i-en kan vel også blive dyrere på langt sigt i forhold til bland-selv-gødning. Jeg køber til et år af gangen (stor rabat), og fornøjer mig med at hælde pulver i kogende vand med jævne mellemrum :)

Co2 måler man på flere måder. En af dem er permanenttesteren/dropchecker:
Eksternt link http://www.akvariegoedning.dk/images/stories/salg/co2_permanentte...
Den indeholder væske, der skifter farve til grøn, når co2-indholdet i vandet er optimalt.

Man kan selvfølgelig også gøre det elektronisk, fx med en ph-måler. Så kigger man i et skema for at se, om der skal mere eller mindre co2 i vandet:
Eksternt link http://www.akvariegoedning.dk/index.php/forum/-Co2-og-G%C3%B8dnin...
Kender du den præcise kH-værdi (hårdhed) for vandet, kan du bruge skemaet til at se hvilken ph-værdi der passer med et fornuftigt co2-indhold. Er kH-værdien fx 15,0, vil et ph-niveau på 7,2-7,6 give optimalt co2-indhold til planterne. Ph reguleres ved mere eller mindre co2.
Det er således ikke bobletælleren du bruger til at se, hvor meget co2 der er i vandet. Den kan som nævnt kun fortælle, hvor mange bobler der kommer ud i tælleren i minuttet/sekundet.


Min flaske med regulator og magnetventil.


Pumpe, reaktor og bobletæller. Co2 kommer fra magnetventil og til bobletæller via den øverste slange med den sorte dims på (kontraventil). Co2 går videre til reaktoren, der har indbygget kontraventil.

Vand bliver suget ud af akvariet og ned i spandpumpen. Herfra sendes det over gennem reaktoren, hvor det blandes med co2, og videre til akvariet. Bemærk at reaktoren først kommer ind i fødekæden efter pumpen for at modvirke ophobning af co2 i spandpumpen.

Postet fra Akvariefisk.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #6
Bruger molo (Inaktiv) - 17/10-2012 20:52 17/10-2012 20:52
molo skrev :
Regulatoren bør passe til danske flasker. Den, du linker til, er som de plejer at være - to manometre (det ene viser tryk i flasken, det andet udgående tryk). Modsat sidder to dimser, der ligner rør. Det ene bruger man til at skrue regulatoren direkte på flasken, det andet er ikke et rør men en nåleventil, som man kan stille mængden af co2 ret præcist med.


Det var vist noget vås, jeg fik skrevet. Den dims, der ligner et rør, skal ikke skrues på co2-flasken. Den er i stedet til co2-slangen, for det er her co2'en kommer ud gennem regulatoren.
Regulatoren har monteringsstudsen til flasken siddende bag på, du kan ikke se den på billedet du linker til, men du kan se den på mit billede i #5.

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #7
Bruger alchristensen (Inaktiv) - 17/10-2012 21:38 17/10-2012 21:38
co2 flasker er billigst i Metro her giver du et depositum for flasken 640kr+moms og 408kr incl moms for 6kg ombytning,

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #8
Bruger melau (Inaktiv) - 17/10-2012 22:59 17/10-2012 22:59
Hvorfor skal det enlig være CO2 slange?? Hvorfor ikke bare den almindelige klare luftslange?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #9
Bruger jiki7171 (Inaktiv) - 18/10-2012 06:40 18/10-2012 06:40
#8 co2 slanger er noget hårde og mere tætte da co2 er noget lettere end luft så vil meget gå til spilde fra flasken og op i akvariet hvis man bruger en alm. luft slange da den bare ikke er tæt nok :)

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #10
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 09:32 18/10-2012 09:32
Hejsa igan alle sammen og tak for mange gode svar ;)

Hvis jeg nu starter med det her Eksternt link http://www.akvariedirect.dk/jbl-proflora-u402.html #
og så når engangs flaskener tom og jeg køber den her Eksternt link http://www.akvarieforretningen.dk/product.asp?product=2074 kan jeg så sætte en 3-4kg flaske på?

//Oscar

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #11
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 09:35 18/10-2012 09:35
Syntes ikke jeg kan finde noget sted der hedder metro med Co2 trykflasker?
nogen der kan give et link?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #12
Bruger DJCarten (Inaktiv) - 18/10-2012 10:11 18/10-2012 10:11
du skal ud i Metro... det er nok ikke på deres hjemmeside

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #13
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 10:17 18/10-2012 10:17
Indlægget er rettet 18/10-2012 10:22 18/10-2012 10:22 Vis/Skjul det oprindelige indlæg

er det deres hjemme hjemmeside Eksternt link www.metroshop.dk ?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #14
Bruger DJCarten (Inaktiv) - 18/10-2012 10:51 18/10-2012 10:51
yes

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #15
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 10:55 18/10-2012 10:55
hmm kan se det er i lige uden for KBH alt for langt væk nogen der kender et godt sted omkring midtjylland?

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #16
Bruger DJCarten (Inaktiv) - 18/10-2012 10:57 18/10-2012 10:57
alle steder som tilbyder fadøl... tankstationer kan også få fat i det

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #17
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 10:59 18/10-2012 10:59
Lyder nemt at finde så :P

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #18
Bruger USB_akvariegødning (Inaktiv) - 18/10-2012 11:47 18/10-2012 11:47
Du kan se her, der er links og henholdsvis listet en række mulige byttesteder for CO2

Eksternt link http://www.akvariegoedning.dk/index.php/forum/-Co2-og-G%C3%B8dnin...

Postet fra Akvariesiden.dk Send besked Gå til forsiden Gå til toppen Gå til nyeste #19
Bruger Oscar Juul (Inaktiv) - 18/10-2012 12:00 18/10-2012 12:00
#18 dejligt link tak :)

Annoncører
Annoncører