Neochromis

Forfatter: Claus
Oprettet: 09/09-2007 09/09-2007
Sidst redigeret: 09/09-2007 09/09-2007
Oprettet under: Victoria
 Del

Neochromis-typerne fra Victoriasøen, er virkelig en gruppe som har givet videnskabsmændende noget at tænke over. Der er mange af denne art som minder utrolig meget om hinanden, hvor man er nødt til at gå helt ned i detaljerne for at kunne kende forskel. Ved mange er kropsfarven den samme, men hvor der er små farveforskelle på finnerne. Som oftest er deres finner røde, men hvor markant denne røde farver er samt hvor yderliggående den er, er den måde man ser forskel på. Nogle gange er det ydre ikke nok at drage en vurdering på, da bliver man nødt til at kigge på deres tandsæt.

Alle Neochromis er specialiserede i at græsse alger af sten fra deres biotop. Hos enkelte individer ser man et specialiseret tandsæt som ikke er set magen til andre steder. Nogle har to-spidsede tænder som gør dem meget effektive. Derudover har de fleste af dem mange rækker tænder, det største antal der er blevet set er hele 9 rækker! Dens måde at fange algerne på er simpel. De gnider deres tænder op af stenene hvor algerne så sætte sig fast på tænderne. Herefter laver den gispe bevægelser for igen at frigive algerne, og så sluge dem. Nogle Neochromiser lever også af andet end alger, men det er deres hoved levebrød. På grund af deres fødesøgning minder de meget om Tropheus fra Tanganyikasøen og Tropheops fra Malawisøen.Nogle af Neochromis-typerne har man kendt i mange år, men stadig er der mange undersøgelser der mangles indenfor denne art. Der er mange steder i søen man endnu ikke har undersøgt for cichlider, hvor der let kan forventes at leve Neochromis. Det er især i den vestlige del af Victoriasøen. I dag kender vi dem især fra den sydlige del af Victoriasøen ved Mwanza Gulf og Speke Gulf ved Tanzania. Men de er da også kendte fra andre steder, især i den nordlige del samt enkelte satellitsøer til Victoriasøen. Det sjove ved det er, at der er stor forskel på skælsætningen mellem nordlige og sydlige individer. Man ser også en forskel i deres længde alt efter hvor tæt de lever på fastlandet.

I Victoriasøen finder man dem ved enorme stenblokke. Her går de som regel og græsser. Det er ret forskelligt hvor dybt de lever, men de ses sjældent på det dybe vand, til gengæld er der mange som lever helt oppe ved kysterne.

Der har været stor navneforvirring omkring mange Neochromis. Det gør det lidt svært at komme som nybegynder og finde rundt i dem, og det gør også at meget litteratur omkring dem kan være forvirrende, da der bruges mange gamle navne som ikke er blevet opdateret. Et godt eksempel er Neochromis nigricans som i gamle dage dækkede over store områder. I dag er den delt op i tre forskellige arter, og selve Neochromis nigricans er nu en cichlide kun fra Entebbe i nord. Det er der mange som ikke har fået opdateret eller ikke er klar over, og derfor bruger mange stadig navnet Neochromis nigricans til andre cichlider.Navneforvirringen gælder også i akvariehandlen, hvor mange Neochromis-typer bliver solgt under de forkerte navne, da de er så svære at se forskel på. Det er ikke så tit man ser dem i akvariehandlen, men enkelte af dem dukker dog alligevel op engang imellem.

Neochromis er Mbipier som kan være svære at holde i akvarier. De kræver som regel at man holder dem uden andre arter i akvariet. De har meget let ved at krydse, så man skal være meget forsigtig med at have andre arter deri. Jeg har for eksempel hørt om en Neochromis som parrede sig med en Aulonocara fra Malawisøen, det siger vidst meget om hvor let de har ved at krydse. Akvariet er bedst for cichliderne, hvis det efterligner deres biotop. Derfor skal de have store flade stenstykker som danner masser af huler til hunnerne. Ved de fleste Neochromis-typer er det ikke klogt at have mere end én han, da de er meget territoriale og aggressive. Hvis der er to hanner, kan det ofte føre til den svages død. Derimod skal hannen gerne have et harem af hunner. Ellers bliver hannens aggressioner meget hårde overfor hunnerne.

Videnskabsmændende har udtrykt stor forvirring over hvorfor Neochromis-typerne minder så meget om hinanden. Til dels er der snak om Mbipier som specialiserer sig efter den lokalitet de befinder sig på, men der er også tilfælde med krydsninger i selve søen.

Det er en Mbipi som mange akvarister er interesseret i, og dem som har set nogle af arterne, siger de er helt imponerende.