Varmekur

Forfatter: Mia M. Børglum Cholewa
Oprettet: 30/08-2012 30/08-2012
Sidst redigeret: 17/11-2012 17/11-2012
Oprettet under: Sygdom
 Del

Varmekuren er velegnet til bekæmpelse af hvide pletter hos tropiske ferskvands fisk, men ej til koldtvandsfisk.

Når man først har opdaget parasitten, kendt som fiskesyge, fiskedræber og hvide pletter er det et tegn på et seriøst angreb, og en behandling bør igangsættes øjeblikkeligt.

Selv har jeg dårlig erfaring med diverse medicin kure, og bruger derfor varmekuren, som er simpel og effektiv.

Start med at skifte vand, 1/4 - 2/3 dele vand, for at ilte vandet og fjerne en del af problemet, da parasitten har et fritsvømmende stadie, men også for at fjerne diverse affaldsstoffer i vandet.
Dernæst skruer man op for temperaturen til den når 30-31 grader, den temperatur holdes i 10 dage, temperaturen vil umuliggøre formering hos parasitten, og da denne har en livscyklus på ca, 1 uge vil den simpelthen uddø.
Når vandet når den ønskede temperatur starter man tiden med de 10 dage, i mellem tiden skal man lade være at fodre, skifte vand, eller rode i akvariet.
Det er vigtigt at holde øje med fiskene, for i den høje varme kan der opstå ilt mangel i vandet og en iltsten kan være nødvendig, det er også derfor man ikke skal fodre, da nedbrydningen af foderet vil opsluge noget af ilten i vandet.

Når kuren er overstået, bør man rengøre filter, skifte en smule vand og selvfølgelig skrue ned for temperaturen igen.
Skulle problemet under al forventning, alligevel ikke være væk, bør man starte kuren forfra.

I slemme tilfælde kan det være en god idé at tilføre salt i akvariet, her beregner man 1-2gram pr. liter vand. Salten opløses i vand inden det tilføres akvariet.