Huler i Alfix

Forfatter: Allan A. Kristensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/11-2009 26/11-2009
Oprettet under: Dekoration
 Del

Der er mange fisk i vores akvarier der kræver huler både til almindelig trivsel men også til leg og yngelbeskyttelse. De huler og gotter man finder hos de lokale forhandlere, er ret dyre. Derfor besluttede jeg mig for at prøve at lave nogle selv.

Lidt om Alfix:
Når jeg laver noget i Alfix så følger jeg ikke nogen speciel opskrift. Det er svært at sige noget om egentlige blandingsforhold, men generelt vil jeg sige at der skal mindre vand til end man lige tror. Alfix suger ikke vandet til sig med det samme som mørtel ellers gør, men man skal tilsætte vand røre
rundt et par gange og så lade det stå 5-10 minutter. Herefter kan Alfixblandingen røres sammen efter et par minutters arbejde med rørepinden. Når man skal lave baggrunde eller huler af Alfix i en bestemt farve, så skal man huske på at den bliver noget lysere i farven når den er tørret og gennemhærdet end når den er våd.

Sådan laves hulen:
Den færdige hule ser sådan ud når den er installeret i akvariet:
Materialeliste:
Alfix - jeg brugte til denne hule "Alfix cerafill 5 colour (brun)
vand
vandballoner
glat underlag at arbejde på (plasticpose, glasplade, etc.)

Jeg har bygget dem af 100 % Alfix og brugt vandballoner til at støtte "konstruktionen". Jeg startede med at lave en bund af Alfix på et stykke plastic, i en ret tyk blanding. Den har her samme konsistens som modellervoks. Jeg placerede derefter to vandballoner fyldt med luft ovenpå der hvor jeg ville have hulerne til at være.Herefter lavede jeg en lidt tyndere blanding som jeg beklædte ballonerne med. Blandingen skal være tynd nok til at den kan løbe lidt, men ikke så tynd at det bare render af. Jeg undlod at putte Alfix omkring "ballondutterne" (der hvor man putter luft i), for at der her ville blive dannet en indgang til hulen.Da det hele var tørt prikkede jeg forsigtigt hul, lukkede luft og fjernede de slatne balloner gennem huleindgangen. Derefter lod jeg det igen tørre godt, så det hele er helt gennemtørt. Jeg har prøvet at holde det i et lidt groft og rustikt look, for at det bedre skal falde sammen med de øvrige sten og klipper jeg har i akvarierne.Før hulen kom i akvariet lod jeg det stå i en spand med rent vand, så eventuelle rester fra Alfixen bliver skyllet af. Sådan ser hulen ud når den er i akvariet og beboerne har indfundet sig - i dette tilfælde er det Ridderkutlinger der har indtaget hulerne.Hvis man vil prøve at videreudvikle ideen lidt kan en ide være at putte en belægning på i form af sand, grus eller sten. Vil dette prøves så skal man laves en meget tynd, nærmest flydende, blanding af Alfix og vand, pensle hulen med det og drysse sandet, gruset eller stenene på. Når Alfixen er tør bliver den ønskede belægning hængende.