I gang igen efter sygdom - Gitte Jahnsen - Gitte har meningernes mod:

Forfatter: Thue Grum-Schwensen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 26/11-2009 26/11-2009
Oprettet under: Rundt om hobbyen - interview med akvariefolk
 DelInterview med *Xena af Thue Grum-Schwensen

Navn: Gitte Jahnsen
Fødselsdato: 26/11-73
Erhverv: mor på fuldtid *griner*
Bopæl (By eller område samt Amt): Århus amt
Navn på internettet: *XENA

Gitte Jahnsen er forholdsvis ny som akvarist, men har nået at gøre både gode og dårlige erfaringer, som andre bestemt kan lære af. Hun boltrer sig også på diverse akvarie-fora på nettet, hvor hun er mere kendt som *Xena. Hun fortæller:

- Det hele begyndte så småt mellem jul og nytår 2002, da en af vores venner spurgte, om vores ældste søn måtte få en af hans fisk, der fulgte selvfølgelig akvarium, pumpe og så videre med ... manden og jeg snakkede frem og tilbage, da vores ælste søn ikke er hjemme hver dag. Vi blev enige om, at det var ok, og fisken skulle stå i stuen, så vi kunne være sikre på, at den blev passet hver dag.
Den 28. januar 2003 flyttede et styk rød djævle cichlide (en Amphilophus citrinellus eller Amphilophus labiatus) ind i huset i et fint 50 liters stål-ramme akvarium .... det lyder jo meget godt, indtil jeg så også kan fortælle, at fisken var cirka 15 centimeter på dette tidspunkt (jeg ved godt i dag at det bestemt ikke var optimalt .. langt fra) ..
Efter en lille måned med den fine orange fisk i huset og sønnen, som brokkede sig over, at han aldrig selv fik lov til at passe sin fisk, købte manden og jeg vores eget lille akvarium. Et 54 liters startsæt med alt undtagen luftpumpe, som vi også købte ... det kom til at stå ved siden af sønnens fisk .. det blev fyldt med sand, vand, sten og planter og så ventede vi og ventede, og så ventede vi lige lidt mere. Så gik vi over til ham vi havde fået den første fisk af og hentede et par sværddragere, akvariet havde jo stået i hele seks dage med vand og ingen fisk ... det var ikke til at holde ud ... sværddragerne så ud til at have det godt, så efter to dage gik turen ned i den lokale efter fisk og selvfølgelig købte vi alt for mange fisk til det lille 54 liters, og selvfølgelig røg alle nogen og 30 - tæt på 40 fisk - i på samme tid.
Men heldet følger jo de tossede, så vi mistede heldigvis ingen fisk på den konto, men leverede pænt de store sværddragere tilbage, fordi de var slemme ved de små søde fisk, vi lige havde købt, og plads var der jo ikke så meget af, blandt andet guppier og en flot blå kampfisk begyndte at se noget flosset ud......
Helt hvordan og hvorledes husker jeg ikke helt, men der var noget med vandet der gjorde, at jeg gik i gang med at skifte vand, sikkert grønne svævalger og dermed sikkert også helt vanvittige giftige nitrit og nitrat værdier, så jeg skiftede vand med et par dages mellemrum, og det er jo nok det, der har gjort, vi ikke mistede nogen af de alt for mange fisk ... da der var gået to uger, kunne vi godt selv se, at der var alt for mange fisk i akvariet så til at starte med, fik jeg lavet en aftale med den lokale, hvor jeg havde købt fiskene om, at jeg kunne levere de 10 barbus tetrazona / grøn sumatrabarbe / mos barbe tilbage.
Jeg havde nemlig også opdaget de var stride ved mine andre fisk, de nappede en guppy i halen i ny og næ ... endnu en uge gik og endnu en art røg tilbage til forhandleren. 10 styk som vist nok var Hyphessobrycon callistus , salgsnavnet var Rød Serpae, hvilket jeg senere har fundet ud af, ikke kan bruges til ret meget andet end forvirring .. alså det med danske navne. Det er omkring på dette tidspunkt, jeg finder en side på internettet om akvariefisk ... der finder jeg en masse oplysninger, som jeg virkelig havde brug for om de fisk, jeg havde fået købt. Men især personer som ville svare på alle mine spørgsmål. Vi køber så et lille akvarium på 25 liter til vores kampfiske-par, det var farligt, for vupti, så havde vi sørme et kuld kampfisk, og så gik den store glas jagt ind. I løbet af cirka fire måneder havde jeg fået fyldt stuen med akvarier og glas til alle de kampfiske-unger. For cirka et år siden fik jeg sygdom i de fleste akvarier (jeg havde flyttet rundt på fisk, inden jeg fandt ud af de var syge), værst gik det ud over mine kampfisk og det 180 liters.
De fisk, der ikke døde af sygdommen, aflivede jeg efter flere måneders medicin-behandlinger ( 1, 2, mange), uden de blev raske. På det tidspunkt var jeg meget meget tæt på, at få manden til at køre det hele på lossepladsen. Det er nu snart to år siden, den første fisk flyttede ind og i dag har jeg slet ikke tal på, hvor mange fisk der er, men p.t. har jeg da ni glas fra 1,5L til 3L(til kampfisk), 3 X 12L, 1 X 25L, 1 X 28L, 1 X 50L, 4 X 54L, 1 X 180L, 1 X 200L, det var vist dem alle ...og arterne:
Ampullaria cuprina / Mysteriesnegl +20 stk
Ancistrus dolichopterus / sugemalle +10 stk
Betta splendens / slørkampfisk 9 stk
Botia morleti / musse botia 4 stk
Characodon lateralis +10 stk
Corydoras metae / bandit pansermalle 2 stk
Corydoras aeneus / kobber pansermalle +15 stk
Inpaichthys kerri / konge tetra +12 stk
Mikrogeophagus altispinosa / boliviansk sommerfugl cichllide 2 stk
Pangio kuhlii / kuhlii ål 2 stk
Paracheirodon innesi / alm neon 4 stk
Poecilia reticulata / guppy +50 stk
Sesarma bidens / red clawed crab 1 stk
Trichogaster trichopterus / blå gurami 3 stk
... det er vist den opdaterede arts liste.

Hvordan oplevede du den periode, hvor det hele var ved at gå til i sygdom? Hvordan kom du videre?

- Det var en meget trist periode, hvor jeg flere gange troede, at nu måtte det da være overstået ... fiskene begyndte at trives igen, spiste mere og var ellers, som de nu burde være når man tænker på deres art, og hvordan de havde opført sig inden sygdommen. To gange havde jeg været fri for udbrud af dødsfald i længere tid, og begge gange købte jeg nye fisk som erstatning for dem, der var døde (de nye fisk havde jeg købt tre-fire uger i forvejen og haft i et andet akvarium i karantæne). Begge gange begyndte mine fisk at dø både nogen af nye og nogen af de gamle fisk. Jeg var virkelig ved at opgive, men hurra for internettet og "fiskevennerne" der .. jeg havde skrevet et par indlæg først om hvad det kunne været for en sygdom, jeg havde fået .. der var dog ikke meget hjælp at hente, for det var ikke bare hvide pletter, områder på kroppen med svamp eller en parasit .... jeg havde prøvet to gange behandling mod indvendige parasitter, uden at det hjalp overhovedet, svampe medicin lod dog til at bremse sygdommen, med svampe medicin i vandet kunne ramte fisk holde sig i live op til tre dage længere end uden. Kort efter den opdagelse fandt jeg navnet Ichthyosporidium hoferi (Ichthyophonus) og en beskrivelse af sygdoms-forløbet på en engelsk side, det var som at kigge ind i mit akvarium dog på skift :-)
Så skrev jeg endnu et indlæg denne gang om sygdommen, som jeg havde fundet ud af, det måtte være ... igen ret nedslående svar for ingen troede på mig, det var nok bare mig, der ikke passede mine fisk godt nok, gav dem for meget mad og for lidt rent vand, jeg fik vist også skyld for at "klat medicinere" ( smider en tilfældig medicin i vandet uden hensyn til symptomer eller mængde af vand og medicin), hvilket overhovedet ikke passer på mig.
For det første vil jeg helst undgå medicin, hvis jeg kan, for det andet er jeg rimelig sikker på, hvor meget vand der er i mine akvarier (dog kan det svinge to-fire liter) og har indkøbt engangs sprøjter, så jeg kan dosere helt nøjagtigt ikke kun medicin, men også gødning og hvad man nu ellers kommer i et akvarium, som er flydende.
Jeg havde nogen, som jeg snakkede meget med på den internetside, og de blev ved med at sige til mig, at det ikke var noget, som skete ret tit, og at jeg havde været meget uheldig, og at jeg skulle rengøre akvariet og prøve igen ... og at det var en rigtig god chance, jeg havde fået for at bruge al den viden, jeg nu havde fået om fisk.
Det skal dertil også siges, jeg havde fået lokket manden til at købe et ret dyrt filter til mig, som jeg ikke havde villet bruge på grund af sygdommen.
Igen skrev jeg et indlæg og spurgte til, hvordan jeg kunne rengøre akvariet, så jeg fik udryddet al sygdom og tilføjede, at jeg ikke turde gemme bundlag, sten, planter og selvfølgelig heller ingen fisk ... jeg fik mange råd lige fra klor til rodalon over til varmt vand og eddike, en enkelt måske to svarede accetone .... imens jeg ventede på at få nogen gode svar på det spørgsmål, kiggede jeg sider med både billeder og oplysninger om fisk.
Og efter at have prøvet at få manden til at sige noget om, hvad han kunne tænke sig - uden held - besluttede jeg mig for et lille stykke Sydamerika.
Jeg søgte på forskellige fisk, men også planter, tegnede i et tegneprogram på min pc, hvordan jeg ville sætte pumpe, planter, sten og luftsten ... hver plante art havde jeg fundet et lille billede af, som jeg flyttede ind i min tegning og skrev et lille nummer på billedet .. Tegningen flyttede jeg ind i et tekst dokument og under skrev jeg de forskellige numre efterfulgt af en beskrivelse af, hvad billedet skulle være ... en grå cirkel på min tegning fik nummer tre. Det skulle være en flad granit sten, som de bolivianske sommerfugle-cichlider kunne lægge æg på, hvis jeg skulle være så heldig. Altså gik der helt sport i at finde ud af så meget som muligt, og sådan fik jeg lysten til at holde fisk tilbage igen .. ved hjælp af venner og en masse spændende sider på nettet.


Hvad med i dag. Mange akvarister specialiserer sig jo - som man også kan se af nogle af de andre interviews. Har du specialiseret dig, synes du - og i givet fald i hvad? Og hvorfor?

- Jeg ved ikke, om jeg har specialiseret mig ... men jeg har favoritter, som jeg nok gør mere ud af end dem, som ikke er på listen .... Kampfisk var min første farvorit, og selv om jeg har holdt en lang pause, er jeg så småt ved at starte på at avle dem igen ... så skete det, at jeg fik nogen "sjove" guppier, og dem fik jeg avlet fra at æde deres unger (det må være det man kalder selektiv avl), så de i dag ikke er efter ungerne, desværre må jeg nu stå for at tynde ud i flokken så der er plads til dem i akvariet.
Så skete der det, at mine kobberpansermaller lagde æg igen igen, men at jeg denne gang fik unger ud af det .... jeg har altid elsket mine panser maller .. med dem i et akvarium sker der altid nogen og ofte kan man kun tænke på dem som akvariets pause klovn.
En af de mange gange jeg har kigget fisk på nettet, faldt jeg over en side, som handlede om Characodon audax, og så var jeg helt solgt, sådan en flok må jeg bare have i min stue.
Desværre er det ikke en fisk, som er lige så almindelig i handlen som diverse platy og sværddrager, men igennem Thue fik jeg kontakt med en anden akvarist, og selv om han ikke lige på det tidspunkt havde så jeg kunne købe Characodon audax havde han en "fætter", nemlig Characodon lateralis ...
Det gode ved den var i første omgang, at den skulle være lidt lettere at holde end audax'en, og jeg tænkte først på den som en fisk, jeg kunne øve mig på, inden jeg fik den "rigtige" ... men jeg må nu altså indrømme, at Characodon lateralis er en vidunderlig fisk, som jeg bare må kigge på mange gange om dagen, og jeg ser ikke længere på den som en fisk, jeg kan øve mig på.
Som sagt ser jeg ikke mig selv som specialist i nogen som helst fisk .... men jeg er nok en idealist, når der drejer sig om, hvordan man avler på sine fisk ... det SKAL kunne lade sig gøre uden medicin, det burde også kunne lade sig gøre at få unger frem uden at holde forældrene i et andet akvarium, når æggene er lagt eller ved brug af (bruger lige et bandeord) føde-kasser til dem, som føder færdigudviklede unger.
Jeg har lige bevist, det kan lade sig gøre, med et styks konge tetra unge, som svømmer rundt sammen med sine forældre, onkler og tanter (ja ok den gemmer sig i en tæt skov af flyde planter og er enebarn), men jeg tror ikke på det bliver den eneste unge, jeg får på den måde.
Hvorfor?
Jeg mener vi er omgivet af så meget kunstigt og syntetisk og grunden til, jeg ville have akvarium og fisk var jo at få et stykke natur ind i stuen. Så skal jeg jo ikke gøre den kunstig og syntetisk.

Du fortæller om, at du har lavet stort alle de fejl - for eksempel
med antal fisk - som en begynder kan - og det gik faktisk. Er det
ikke svært i begyndelsen at vide, hvad man skal tro - og hvordan råder du selv nybegyndere i dag? Hvordan tror du, vi bedst kan hjælpe folk i gang med at holde fisk på en ordentlig måde?

- Jeg syntes det var meget svært i starten, og der gik længe før end jeg fandt ud af, jeg ikke kunne stole på alt, hvad jeg fik fortalt, hvor jeg købte mine akvarier, fisk med mere ... selv om jeg har fået meget hjælp på internettet af folk, som vidste mere end mig, og jeg mener, det har været den bedste hjælp, jeg kunne få, har jeg desværre også fået mange rigtig dårlige råd der.
Nu føles det mest som om nogen har moret sig med at forvirre folk og få folk til at misholde deres fisk, som i værste fald kunne/ville dø, når jeg i dag løber ind i sådan en, som forvirrer folk, prøver jeg at kontakte dem uden om det debatindlæg og fortælle dem, at jeg er utilfreds med de svar, som de har givet, fordi de kan være farlige for forskelige fiskearter, eller hvad det nu må dreje sig om, og for det meste har jeg været heldig, at de er stoppet med de dårlige råd og derefter giver råd, som alle trykt kan bruge, og hvad det er, der gør, at man skal være så forsigtig, og hvornår man ikke behøver at være helt så forsigtig for eksempel i forbindelse med vandskift og/eller rensning af filteret.
Jeg prøver i dag med det jeg nu ved at hjælpe nye så godt, som jeg kan, og er der noget, jeg ved, jeg ikke ved, ja, så holder jeg mig langt væk *GG*
Bliver det stillet et spørgsmål, som jeg ikke helt kan svare på, søger jeg efter svaret på andre sider på internettet, og jeg citerer ikke bare den første og bedste side, jeg støder på. Nej, jeg finder gerne tre til fire sider, og skriver de alle det samme, må det jo (forhåbenligt) være rigtigt, og virker det helt usandsynligt, holder jeg mig fra at svare.
Når jeg kan, hjælper jeg gerne folk uden om den åbne debat, for jeg har opdaget de mere pinlige spørgsmål først kommer frem der, og nogen af dem er ret vigtige. De spørgsmål, som kaldes "dumme" spørgsmål, og hvorfor det er så vigtigt med vandskift hver uge. Jeg syntes ikke, det er dumt, for det er da ret vigtigt at vide, hvorfor man gør det ene eller det andet, eller hvorfor man IKKE skal bruge sæbe inde i akvariet .... hvis man ikke ved og/eller forstår nogen af de grundlæggende ting kan man jo heller ikke selv vurdere, hvad der er skidt og kanel, og hvad der er guldkorn.
Hvordan kan vi bedst hjælpe folk i gang med at holde fisk ... Ja det er et godt spørgsmål, hvordan skal vi undgå folk får forkerte råd ??? de to ting går vist hånd i hånd ... jeg gør, hvad jeg kan med at stoppe dårlige og forkerte råd i omløb, når jeg møder dem og beder folk om at sætte sig ind i de fisk, de vil have, inden de køber dem, enten på biblioteket eller på internettet og ikke tro at på alt hvad de hører.
Det gør jeg også nede ved den lokale, som er ret slem til at give dårlige råd, men som er den eneste forhandler inden for næsten 60 kilometer. Jo, jeg har prøvet at holde mig væk, men jeg hjælper flere ved at komme der og blande mig i samtalen, når han fortæller folk noget lort, og jeg har da gjort et par stykker glade for deres akvarium og fisk igen :-)

Du skriver, at du vil opdrætte med forældrefiskene i akvariet. Kræver det ikke meget få fisk i akvariet - for eksempel når vi snakker tetraer, som jo både er æglæggende og helt uden yngelpleje - hvad med foder som infusorier? Hvordan laver du det - eller kommer det også bare af sig selv (og så til lykke med den lille kongetetra)?

- Jo, man skal passe på, der ikke kommer for mange fisk i akvariet, når både unger og forældre skal være deri ... hvad tetraerne angår, har jeg brugt et par dråber liquifry no1 i akvariet næsten dagligt fra forælderne havde været deri i en uge, og så støvsuger jeg ikke bunden ... det største problem med ikke at fjerne de voksne er at gøre, så de ikke kan komme til ungerne, der har jeg endnu ikke helt knækket koden endnu, men bruger en tæt skov af flyde planter som jeg håber bliver endnu tættere... dog læste jeg noget den anden dag om en som har en havedams plante kurv i akvariet, forældre-fiskene svømmer inde i kurven, som er løftet fra bunden, så æggene ryger igennem.
Godt nok er det ikke lige det, jeg ville, men hvis jeg skal have mere end en unge i løbet af 10 måneder, kan det være, jeg skal bruge den løsning. En anden grund til, jeg ikke fjerner forældrene er, at de er utrolig svære at fange, og der kunne havedams kurven jo hjælpe, da fiskene så er fanget, men jeg vil altid fortrække at efterligne naturen, og der er ingen der fjerner forælderne i naturen.

Characodon laterialis nævner du. Nu ved jeg, at lige den variation (fra Los Berros i Mexico), du har, er udryddet i naturen - og er med i et bevaringsprojekt i Poecilia Scandinavia. Hvad mener du om, at både Poecilia, Killi-specialforeningen og andre er i gang med bevarings-projekter for truede fisk?

- Først så jeg bare på fisken som flot. Da jeg så fandt ud af, den er udryddet i naturen, blev jeg trist, for jeg er frygtelig dobbelt-moralsk hvad dyr angår .... helst skal de blive i naturen, men jeg vil have dem i min stue ... dernæst går jeg ind for, at de fisk som nu er blevet fanget, indgår i et avls-arbejde/projekt for, at der ikke skal fanges for mange fisk i naturen og eventuelt tømme en ressource, fremme dårlige gener i at få fodfæste i en indskrænket flok, og så tror jeg også, at fisk avlet i fangeskab (hvis man ellers sørge for godt rent vand, godt og varieret foder som passer til arten ) er en bedre og stærkere fisk end de vildt fangede, altså hjemme i stuen hos hr. og fru danmark.

Hvad siger akvariehandleren til, at du blander dig i hans »rådgivning«?

- Han siger ikke noget med ord, men hans ansigt afslører, at han er pænt utilfreds med at blive sat på plads, men jeg er ligeglad, han kan jo bare sørge for at have styr på det, han laver og lade være med at bilde folk noget ind, som ikke passer, så som at rød neon er en rigtig god fisk at putte i et nystartet og endnu fiskeløst akvarium. Det er endnu ikke kommet dertil hvor jeg ikke må være der eller ikke kan handle der *griner*.

Hvordan har din familie det med din hobby?

- Begge børn (drenge på 11 og seks år) har hver deres akvarium på deres værelser, ikke at de passer dem, men de er medbestemmende omkring, hvad der skal være i dem, og hvordan sten og planter skal stå, og indtil fornylig havde manden også ét, han kaldte hans ... han bestemte, hvad der skulle være deri, og jeg gjorde, hvad jeg kunne for, at det kunne lade sig gøre, og det, der ikke kunne, talte jeg ham fra ...
Men det er det akvarium, jeg bruger til konge tetraerne nu. Men han mener da nogen gange, jeg bruger for meget tid på de fisk ... jeg tror ikke, han springer ind i hobbyen igen med mindre, vi får et stort (over 700 liter) akvarium til cichlider, men der er vi vist ikke enige om, hvad der skal i ... han snakker Afrika, en af søerne, hvor jeg gerne vil have nogen af de sydamerikanske ... men som det ser ud lige nu, må vi vente mindst cirka syv år endnu ... skal lige ha et barn til at flytte hjemmefra, før vi får plads.