Hjemmelavet gær Co2 anlæg, udførligt

Forfatter: Mads Rasmussen
Oprettet: 08/09-2008 08/09-2008
Sidst redigeret: 19/12-2009 19/12-2009
Oprettet under: Gør det selv
 Del

Hjemmestrikket gær-CO2 anlæg på den rigtige måde - og om hvor galt det kan gå

Årsagen til denne artikel er, at jeg havde massivt dødsfald af mine Sumatra Barber - fordi jeg dummede mig, af ren uvidenhed.
Jeg har stjålet med arme og ben alle de steder på nettet jeg har kunne komme i nærheden af, du kan under links og kilder finde de fleste. Jeg håber ikke, at folk vil blive alt for fornærmet.
Følger du nedenstående anvisninger er det på eget ansvar.

Lidt om CO2

CO2 = kuldioxid - kul-tveilte - carbondioxid. Er med i E-nummer listen som E 290 og registreret på E-nummer.dk som værende "Formodentlig harmløst" og "Økologisk" når det optræder i madvarer. Men direkte indtaget er det gift for både mennesker og dyr.
CO2 er en luftart, som udskilles, når mennesker og dyr ånder ud. Planterne bruger den til gengæld til at leve af, og de udskiller i stedet ilt, som vi så igen ånder ind. Det er livsnødvendigt for planterne og dermed indirekte for os og for fiskene.
CO2 er altså i nogle sammenhænge uskadeligt og i andre absolut nødvendigt.
CO2 bruges til mange ting: Gødning, brandslukkere, øl, sodavand, madvarepakninger...

CO2 anlægget til akvariet laver du for dine planters skyld - hvis det er nødvendigt for dem. Men pas på sammenhængen med andre ting, der skal være balance i det hele.
Selvfølgelig kan planterne gro og vokse uden kunstig tilførsel af CO2, bare ikke så hurtigt og kraftigt. Man kan betragte CO2 som en slags nødvendig gødning, men som med hensyn til tilførslen af lys er både for meget og for lidt en dårlig ting.
Som antydet er det komplicerede processer. Kig på Tropica's hjemmeside, der kan du få al den oplysning, dit hjerte kan begære. Se også artiklen om CO2 i balancer med andre ting her på Akvariesiden.dk .

Kan man overdosere CO2? Ja, det kan man - i sig selv er CO2 en gift for fiskene.
Hvis du overdoserer vil dine fisk stå og gispe ved overfladen efter luft.
Løsning: Fjern CO2-anlægget fra akvariet. Udluft det hurtigst muligt. F.eks. ved hjælp af en luftsten og/eller skift noget af vandet. Brug evt. en støvsuger til at fjerne CO2 fra overfladen, dyp den ikke i vandet, så kan du godt vinke farvel til den ;-).

CO2-gæranlæg rigtigt lavet

Følger du nedenstående anvisninger er det på eget ansvar.
Selve anlægget er enkelt lavet, du skal - se billede 1 - bruge:

1 stk 1,5L cola-flaske eller 1 stk do. champagne flaske, plus en mindre plastflaske (champagneflasken kan med garanti ikke eksplodere, men proppen kan ryge af).

1 stk modløbs-ventil - en syrefast er langt at foretrække.

x-antal centimeter/ meter 6-4 mm plastslange (6mm er udvendigt mål - 4mm er indvendigt mål).

1 stk luft sten (måske en lavaluftsten).

1 stk sugekop.

Jeg har læst mig til at i de siliconeslanger, man normalt anvender, kan CO2'en diffundere igennem med stort CO2 tab til følge. Derfor er PVC slanger mere anvendelige, CO2'en kan ikke diffundere igennem dem.
Anlægget er som på billede 2, hvor den store flaske til venstre er flaske nr. 1.

Sådan gør du:

- Bor et 5,5 mm hul i den ene kapsel, bor to 5,5 mm huller i den anden kapsel.
Stik en 4-6 mm plastslange ca. 5 mm ned gennem den ene kapsel, i flaske nr. 1 (den store; klip slangen skråt af, så er det nemmest).
- Før den anden ende af slangen over igennem den ene af hullerne i den anden kapsel og ned i flaske nr 2 (den lille), til den næsten rammer bunden på flasken. Der skal selvfølgelig være en passende afstand mellem de to flasker, så de er til at håndtere.
- Klip slangen mellem flaskerne over på midten og sæt din modløbsventil ind imellem de to slangeender. Vend modløbsventilen rigtigt. Hvordan? Det konstaterer du ved at puste i ventilen, så du kan mærke, hvilken vej du skal vende den. I stedet for at montere modløbsventilen mellem de to flasker, kan du også montere den efter flaske nr 2.
- I det hul, der er ledigt (kapslen til den lille flaske) stikker du nu et nyt stykke slange ca. 5 mm ned. Denne slange skal gå op i akvariet, og på den monterer du luftstenen. Den kommer du ned i akvariet.
Bingo!
Hvis du kan undgå at lime noget overhovedet, er det at foretrække, men hvis det ikke er tæt, så lim.
- Et tæt alternativ, se billede nr. 3: Jeg har limet nogle studse på kapslerne, i stedet for at lime selve slangen fast. Du skal så naturligvis anvende et mindre bor til hullerne i kapslerne. Det er 4mm plastrør, afskåret i passende længde.
I den røde kapsel er det ene rør stukket længere igennem end det andet, da der skal en slange på, der når næsten ned til bunden af flaske nr 2.
Den gule kapsel er til flaske nr. 1 med din gæropløsning.

Sikkerhed

Når du har tænkt lidt over konstruktionen, vil du måske undre dig over, at der er to flasker, hvorfor ikke bare een?
Flaske nr. 1 indeholder selve din CO2 producerende væske.
Flaske nr. 2 indeholder vand og har to funktioner:

Renser den CO2, der kommer fra flaske nr.1, der er jo ingen, der siger, at det er helt rent.

Er indikator for, hvor meget CO2, der kommer over i akvariet, idet du kan "måle" mængden ved at tælle boblerne.


Fra flaske nr. 1 går den producerede CO2 over til flaske nr. 2. I flaske nr. 2 vil urenheder (tildels) blive filtreret fra og forblive i vandet, og derfra går CO2'en over i akvariet. Vandet i flaske nr. 2 skiftes efter behov.
Flaske nr. 2 tjener yderligere et vigtigt formål: HVIS vandet i flaske nr. 2 bliver uklart, SKAL du øjeblikkeligt afbryde CO2 tilførslen til akvariet for at forhindre forurening af det.
Hvis dit akvarium bliver forurenet med væske fra din gæropløsning, dør dine fisk.
Som hovedregel vil du intet kunne gøre. Alle redningsforsøg vil være forgæves. Nu kommer det selvfølglig an på, hvor meget eller hvor lidt væske, der kommer i akvariet, og hvor længe væsken har været i. Under alle omstændingheder, udskift 90% af vandet. Så har dine fisk en chance.

Da selve væsken producerer tryk, er der en minimal risiko for, at flasken kan eksplodere. Sandsynligheden er ringe, men du må tage det med i betragtning ved konstruktionen, undlad derfor at lime noget sammen, skulle det lidet sandsynlige ske, at der bliver et meget stort overtryk i flaske nr. 1, så vil slangen blot hoppe af, og det for høje overtryk fise ud.
Hvis flasken eksploderer, bliver der svineri overalt.
Slangerne på kapslen på flaske nr. 2 kan du roligt lime (silicone) fast.

Følgende advarsel kan du springe over, når du bruger en modløbsventil:
Du må aldrig forbinde dit nyopstartet CO2 anlæg til akvariet, før gærblandningen har stuetemperatur - for ikke at risikere, at gærblandningen går op igennem slangen og dermed ind i dit akvarie.

Håndtering og placering af flaske nr. 1

Hvis du placerer flaske nr. 1 i niveau over vandoverfladen, og lader den stå der, og fisker luftstenen op, inden du evt. flytter på flasken, vil du aldrig få problemer med gærvæske i akvariet.
Hvis du flytter flaske nr. 1 ned i niveau, dvs under vandoverfladen, og ikke bruger flaske nr. 2, skal du være opmærksom på, at du laver et undertryk i flasken. Det kan afstedkomme, at akvarievandet løber ned i flaske nr. 1 og fylder denne. Det tilfører ilt til gærvæsken, speeder CO2 produktionen op, og så løber væske og CO2 op i akvariet - fiskedød!
Hvis du placere flaske nr. 1 under vandoverfladen, SKAL du bruge modløbsventil.

Gærblandingen

Først lidt om gærblandingen, før du evt. prøver de følgende opskrifter.
Start med at hælde sukkeret over i flasken. Hæld det kvarte af vandet i flasken, ryst den godt og grundigt, til sukkeret er opløst. Vandet skal være varmt.
Nu hældes resten af vandet i flasken, og vandet skal her være koldt. Når alt vandet er kommet i flasken, skulle vandet gerne være håndvarmt/ lunkent.
Bagefter tilsættes (portvin)gæren, og evt. natron og gær-næringssaltet, det kommer an på hvilken løsning, du vælger.
Igen rystes hele blandingen godt, men ikke for hårdt.
Med portvinsgær varer det normalt et døgns tid, før gæringsprocessen starter.Til gengæld fortsætter produktionen meget længere tid end ved brug af almindeligt bagegær.
Når CO2-tilførslen på et tidspunkt begynder at aftage, kan du sætte ekstra liv i den ved at tilføre lidt mere gær-næringssalt og/eller skrue låget af flasken og ryste den godt. Når du ryster flasken uden låg (du holder selvfølgelig hånden over åbningen ), tilfører du ilt til blandingen - og det vil føre til øget CO2-produktion, hvis der er underskud af ilt i blandingen.
Som du vil se i opskrifterne, kan du bruge hvilken som helst type gær.
Den gærtype, der er valgt i opskrifterne, har betydning for, hvor længe blandingen virker, da den alkohol, der bliver produceret (i dette tilfælde som et biprodukt, kan ikke drikkes), nedbryder gæren og dermed gæringsprocessen, der skaber CO2'en.

Opskrifter på gærblandinger der producerer CO2

Nedenstående opskrifter skulle passe til et 180 liters akvarie.
Så kan du jo selv mingelere lidt med målene, så det passer til dit akvarie. Hellere underdimensionere dine mål end overdimensionere dem, da du ikke ønsker at få for meget CO2 i akvariet.
Hvis du erstatter portvinsgær med rødvinsgær, så ville jeg undlade natronen.

Opskrift 1:
ca. 1 l vand
200 g sukker
alm. bagegær (hasselnød stor - nogle anbefaler en halv hasselnød størrelse).

Opskrift 2:
1200 ml vand
270 g sukker
1/4 tskf. gær
1,5 tskf. natron
1/2 tskf. gær-næringssalt

Opskrift 3::
800 ml vand
180 g sukker
Ca. 1/4 tskf. portvinsgær.
1 tsk Natron
Ca. 1/5 - 1/4 tskf. gær-næringssalt

Opskrift 4:
4 dl vand
100 g sukker
0,5 ml Heriff portvinsgær
0,5 ml Gæringssalt
4 ml Natron

Opskrift 5:
400 ml vand
100 g sukker
1/8 tskf. portvinsgær
1/2 tskf. natron


Opskrift 6 (den jeg anvender, p.t.)
800 ml vand
180 g sukker
1/4 tskf. rødvinsgær
1/4 tskf. fuld gær-næringssalt

Der findes et hav af forskellige opskrifter, ovenstående er blot eksempler. Måleskeer kan findes i mor's køkkenskuffe eller købes.

Hvordan får man CO2 nemmest over i vandet?

Kig her, der er flere gode forslag. Gå lidt ned ad siden, den indeholder også flere andre gode links.

Klokke (billede nr. 4)
Jeg har eksperimenteret en del med en klokke, indhold ca. en deciliter.
Skematisk lavet af en afsavet bund af en plast-sodavandsflaske. I bunden er der boret et hul til en studs fra en luftsten, og der er skruet to sugekopper på, ellers river den sig løs fra glasset.
Det hele bliver vendt på hovedet og sat fast på indersiden af akvariet, og slangen fra anlægget sættes på.
Efterhånden bliver klokken fyldt op med CO2.
Ideen er at overfladen på CO2'en optages i vandet, stille og roligt. Men da anlægget kører og klokken bliver fyldt op kontinuerligt, idet den overskydende CO2 bliver forskudt fra klokken med et stort blob, er det svært at konstatere, om det overhovedet virker.
For at konstatere, om CO2'en virkeligt blev optaget af vandet, satte jeg en modløbsventil mellem klokken og anlægget. Jeg fyldte klokken med CO2 og frakobblede anlægget. Efter 2-3 timer forsvandt CO2'en fra den tætte klokke. Det virker altså.
Hvis man kunne finde en metode til at fylde klokken automatisk, når den er tom, dvs. inden den bobler, og samtidig frakoble anlægget, ville den metode være langt at foretrække. Man ville så blandt andet nøje kunne regulere, hvor meget CO2, der bliver tilført vandet, dog ikke den hastighed, hvormed den bliver overført til vandet.

Luftsten (billede nr. 5)
Den første sten jeg brugte, var bare træls at høre på, idet den fes hele tiden. Fiskene var mægtig nysgerrige over, hvad det dog var for noget, det fik de en del tid til at gå med at undersøge.
Fiser din luftsten, så skift den ud.
Sådan en er ikke køn, jeg fatter ikke, at de absolut skal være blå. Jeg har set foreslag, der går ud på at bruge en større iltsten (lava), sikkert mere dekorativt.

Gennem filteret(billede nr. 6)
Her er den metode, jeg selv foretrækker - for tiden.
På billedet ser du beskyttelseshætten til indløbet på min filterspand. De små bobler bliver indfanget af indsugningen fra filteret og ført ned i selve pumpen og filter. Her vil rotoren i pumpen vil slå boblerne yderligere i mindre bobler, der på den måde vil blive optage bedre i vandet, det er ihvertfald teorien, og den holder sikkert også for et nærmere eftersyn.
Jeg prøvede at sætte slangen direkte ind i indsugningen for at få de store CO2 bobler ned i pumpen. Det gik jeg dog bort fra, da det lød det som et bornholmerur der tikker, hver gang en boble passerede bøjningen øverst. Vi har et i forvejen, og det er rimeligt.
Der kan bruges et T-stykke, der passer til din indløbsslange (aldrig på udløbsslangen). Vælger du den løsning, SKAL du 100% bruge en modløbsventil og en hane, disse placeres tæt på T-stykket, fordi,du typisk vil placere T-stykket under vandoverfladen, så flaskerne er gemt væk, når produktionen af CO2 falder. Og når du ikke lige får holdt 100% øje med hvornår produktionen falder, kan det ske, at vandet løber over i flaskerne, og hvis gærproduktionen så starter lidt op igen, vil væsken løbe over i filteret og dermed op i akvariet med stensikker fiskedød til følge.

Grænse værdier
Miligram per liter Niveau
0 - 10 under normal
10 - 25 normal
25 - over normal
40 farvel fisk

Hvis grænseværdierne svinger omkring værdien normal, så er man fint kørende. Hvis udsvinget i grænseværdierne er for stort, bør man gribe ind. Enten fjerne CO2'en, lufte kraftigt ud og/eller skifte vand. Eller tilføje CO2 ved at sætte et CO2 anlæg på eller ved at skifte vandet. Postvand indeholder dog ikke så meget CO2, og da vandet yderligere hele tiden afgasses for CO2, er det ikke en god løsning på for lidt CO2 .

Boblerne - et ca. mål for tilførslen

Hvis der kommer en boble i sekundet, er det fint. En boble pr. tredie sekund er også okay. Overstiger anlægget 1 boble/ sek. i længere tid, så skal du overveje, om mængden af din gærvæske ikke er for stor, og blande en mindre potion, der ikke er så megen fut i.
Den korrekt tilførte mængde af CO2 til akvariet udregner du som følger (dette er kun en tommelfingerregel):
Gang antal liter vand med 13, divider med 100, så får du antal bobler, du kan overføre til akvariet for at få den rigtige mængde CO2 i vandet.
X*13/100=antal bobler.
En boble fylder ca. 33,103208 mm3 , hvis vi antager, at en boble er 4mm i diameter, svarende til rørets indvendige diameter.
Hvis der kommer en boble i sekundet, bliver volumen i timen: 33,103208 x 3600 = 120637,1549 mm3
Eller på menneskesprog ca. 1,2 deciliter i timen.
Så kan du regne ud, hvor mange liter dit anlæg producerer per time, ved at gange rumfanget af boblen med antal bobler i sekundet eller minuttet.
Eks. 29 bobler i minuttet giver 0,57 dl/ t.
Massefylden er 1,947 kg/ m3, dvs. at en boble vejer 0,000000001947 kg eller 0,001947mg gange rumfanget.
Eks.: 60 bobler i minuttet giver ca. 0,232 g CO2 tilført i timen. Dvs. at en liter CO2 vejer ca. 1,947 g.

Måling af CO2 mængden i vandet

CO2 mængden måles i milligram pr. liter vand.
Mængden af CO2 udregnes ud fra pH-værdien og Kh-værdien. Tropica har en omregningstabel.
I handlen findes der test-kits, der kan måle pH og kH værdierne.

CO2 og pH-værdi

pH-værdien vil falde i et akvarie, hvor der er tilkoblet et CO2 anlæg. Med ca. en 1/2 værdi, f.eks. fra 7,5 til 7.

Symtomer på for megen CO2 i akvariet

Det er enkelt at se.
Fiskene svømmer ved overfladen og snapper efter luft. Deroppe er de ikke meget heldigere, da overfladen vil være fyldt med CO2, og de bliver kvalt, fordi CO2 er lettere end vand, men tungere end atmosfærisk luft og derfor ligger lige over vandoverfladen.
Løsning:
Fjern CO2 anlægget. Smid et par luftsten i akvariet. Lav et vandskift i utide. Tag evt. en almindelig støvsuger og sug den CO2 væk, der befinder sig på overfladen. Så kommer fiskene sig hurtigt.

Forhistorien

Jeg lavede et CO2 anlæg efter forskrifter, jeg fandt omkring på nettet, og det lykkedes over al måde, og det hele kørte fint uden problemer. Gærkulturen levede og havde det rigtigt hyggeligt, og den afgav de små bobler, den skulle, med den frekvens den skulle, ca. en boble hvert andet sekund - fryd og gammen.
Selve flasken var placeret i mit akvarie-møbel på en hylde.
Jeg købte et nyt spandfilter og skulle installere det, det gik også rigtigt fint efter lidt usikkerhed og prøven frem og tilbage, da jeg aldrig har haft sådan et apparat i hænderne før.
Under arbejdet havde jeg flyttet CO2 anlægget ud på gulvet. Efter at have rodet med spand og filter, slanger, boret huller i mit fine møbel, og jeg skal komme efter dig, opdagede jeg, at der stod væske i slangen, der førte op til akvariet fra cola flasken. Jeg trak lidt i slangen, så min luftsten kom højere op, og tænkte ikke mere over det umiddelbart. Da det nu alligevel ikke var så fedt med det der væske, fjernede jeg anlægget og tænkte slet ikke mere over det, da fiskene, 23 stk. Sumatra barber, så ud til at befinde sig overordentlig fint.
Dagen efter kunne jeg se, at mange gik og snappede efter luft. Det undrede jeg mig en del over, da jeg er meget påpasselig med at skifte vand, især da Sumatra barberne ikke var udvoksede, og da akvariet var nyanlagt, så jeg vidste, det ikke kunne være hverken nitrit eller nitrat eller noget andet djævleskab.
Men fiskenes opførsel viste mig, at der var noget galt, og tre fisk var allerede døde, så jeg skiftede fluks 20% vand.
Så begyndte de at dø alle, jeg fik fat i et par stykker og smid dem over i mit akvarie med guldfisk (dejlige taknemmelige skabninger), men forsøget var forgæves, de stod af den ene efter den anden. Jeg skiftede så 80% af vandet, men alle forsøg var forgæves. Akvariet var fint at se på, der var bare ingen fisk - suk.
Det med væske i slangen fra CO2 anlægget skulle i teorien ikke kunne lade sig gøre, men det kan det åbenbart, selv om CO2'en bliver produceret under over-/ højtryk. Trykket kunne i dette tilfælde ikke holde akvarievandet tilbage, og på en eller anden måde blev der skabt et tilbageløb. Men da der stadig blev produceret CO2 i flasken, og der derefter er sket en form for hævert virkning, blev resultatet væske fra CO2 flasken ned i akvariet. Og det er altså ikke så smart, fiskene dør næsten med garanti.
Så husk det med tilbageløbsventilen!

Links og kildematriale

Eksternt link http://fins.actwin.com/aquatic-plants/month.9902/msg00104.html
Eksternt link http://groups.google.com/groups?hl=da&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&group... Søg efter CO2
Eksternt link http://hjem.get2net.dk/Unicron/ Sodastreamflaske
Eksternt link http://www.tropica.com/default.asp Søg efter CO2
Eksternt link http://akvariesiden.dk/search/search.php3?find=co2&checkbox=check...
Eksternt link http://aquabotanicwetthumb.infopop.cc/6/ubb.x?a=tpc&s=4006090712&... . Kig ned ad siden til "Do It Yourself" (DIY) lav din egen reactor
kandu.dk
Aquaristik ohne Geheimnisse - Wasser - Hefeg... Denne side er for nørder og for dem der kan læse tysk.


Priser i handelen

CO2 anlæg kan købes i handelen, her er prisforskellen mellem det billigste og det dyreste (2003 priser):

Nutrafin Co2-sæt - Pris: 129,00 kr.
PROFLORA CO2-sæt Profi 3 - Pris: 3.749,00 kr.